skład / składniki
gotowanie krok po kroku
weź głęboką miskę i przesiej tam mąkę. Wlej kefir, ubite jajka do małego naczynia i dodaj cukier granulowany, sodę, szczyptę soli i torebkę waniliny, dobrze wymieszaj i dodaj powstałą masę do przesianej mąki.
jeśli ciasto jest płynne, możesz zgłosić trochę więcej mąki. Przykryj powstałe ciasto serwetką i pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej. Ponieważ powinien być zaparzony. Ciasto na pączki powinno być dość gęste (jak dobra tłusta śmietana z wioski), ale nie powinno być strome. Powinien być trudny do zsunięcia z łyżki, ale nie wylewać się. Wlej olej roślinny do kotła lub grubościennej patelni, zwykle używam oleju słonecznikowego. Umieść patelnię z olejem roślinnym na dużym ogniu i podgrzej. Następnie zmniejsz ogień i łyżeczką zanurz kawałki ciasta w gorącym oleju. Smażyć do miękkości. Następnie. Podgrzej miód w małym rondlu, wstępnie zmieszany z kilkoma łyżkami wody. Dodaj przyprawy do smaku (cynamon lub czarny pieprz) do stopionego miodu i wymieszaj. Na gotowe pączki łyżką wlej ciepły miód i pozostaw na kilka minut. Pyszne pączki są gotowe, to wspaniałe jedzenie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g