skład / składniki
metoda gotowania
kontynuując temat orientalnych słodyczy, zwracam uwagę na kulinarny przepis na tureckie pączki. Ciasto jest bardzo proste, a cały proces gotowania tego jedzenia zajmuje bardzo mało czasu.
więc zagotuj 2 szklanki wody z sokiem z cytryny i granulowanym cukrem. Następnie zmniejszamy ogień do najmniejszego i nadal gotujemy. Po 15 minutach zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Teraz musisz stopić margarynę w rondlu, dodać 1,5 szklanki wody, solić i gotować. Natychmiast dodaj całą mąkę i gotuj na średnim ogniu przez około 8 minut. Nie zapomnij ciągle mieszać! Zdejmij również tę patelnię z ognia i pozwól jej ostygnąć. Następnie dodaj 2 jajka i żółtko i dobrze zagniataj ciasto. Teraz zaufaj swojej wyobraźni: musisz oderwać od ciasta kawałek wielkości orzecha włoskiego, uformować kulkę, lekko nacisnąć (aby zrobić ciasto), zrobić dziurę (naciskając palcem pośrodku).
wlej olej na patelnię, podgrzej i usmaż pączki z obu stron na złoty kolor. Następnie każdy pączek zanurza się w syropie na 15 minut i można go podać gościom. W kuchni tureckiej tak przygotowany pączek nazywa się bardzo ciekawie-pępek kobiety=)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g