Turecki pączek-Kobiecy pępek

Prosty przepis dla tych, którzy chcą wypróbować oryginalny przepis.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 36 % 21 g
węglowodany 59 % 35 g
338 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

kontynuując temat orientalnych słodyczy, zwracam uwagę na kulinarny przepis na tureckie pączki. Ciasto jest bardzo proste, a cały proces gotowania tego jedzenia zajmuje bardzo mało czasu.
więc zagotuj 2 szklanki wody z sokiem z cytryny i granulowanym cukrem. Następnie zmniejszamy ogień do najmniejszego i nadal gotujemy. Po 15 minutach zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Teraz musisz stopić margarynę w rondlu, dodać 1,5 szklanki wody, solić i gotować. Natychmiast dodaj całą mąkę i gotuj na średnim ogniu przez około 8 minut. Nie zapomnij ciągle mieszać! Zdejmij również tę patelnię z ognia i pozwól jej ostygnąć. Następnie dodaj 2 jajka i żółtko i dobrze zagniataj ciasto. Teraz zaufaj swojej wyobraźni: musisz oderwać od ciasta kawałek wielkości orzecha włoskiego, uformować kulkę, lekko nacisnąć (aby zrobić ciasto), zrobić dziurę (naciskając palcem pośrodku).
wlej olej na patelnię, podgrzej i usmaż pączki z obu stron na złoty kolor. Następnie każdy pączek zanurza się w syropie na 15 minut i można go podać gościom. W kuchni tureckiej tak przygotowany pączek nazywa się bardzo ciekawie-pępek kobiety=)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy