miodowe kaleve

bardzo apetyczne danie, bardzo łatwe do przygotowania!
mariyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 36 % 21 g
węglowodany 55 % 32 g
352 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

Honey kaleve to wysokokaloryczne jedzenie z kuchni Tadżyckiej. To danie jest podobne do tatarskiego Chak-chakom i kazachskiego Shek-shekom, a dokładniej, są to tylko narodowe odmiany tego wspaniałego, pysznego dania.
kulinarny przepis na ten słodycz trafił w moje ręce od mojej mamy, która również uwielbiała piec. Najpierw ubiła mikserem (lub miotłą, dla kogo jest to wygodne), mleko z jajkami, dodała przesianą mąkę i białą sól. Następnie zagniatała miękkie, jednolite ciasto z tych składników. Następnie rozwałkowała gotowe ciasto na warstwę o grubości około 3 mm i pokroiła je w cienkie paski o długości 6 cm. Na głębokiej patelni topiła masło. I smażyłem paski ciasta we wrzącym oleju w kilku krokach. Potem topiła miód w kąpieli wodnej. Moja mama dodawała granulowany cukier do miodu, zdejmowała go z wody i rozpalała. I ciągle mieszając, gotowałem, aż cukier całkowicie rozpuścił się w miodzie. Następnie włożyła smażone paski do głębokiego rondla i wylała mieszankę miodowo-cukrową na ciasto. Wszystko dokładnie wymieszałem. Gotowe kaleve, moja matka położyła na płaskim naczyniu, wcześniej zwilżając ręce w zimnej wodzie. Następnie włożyłem je do lodówki na 30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy