skład / składniki
metoda gotowania
Honey kaleve to wysokokaloryczne jedzenie z kuchni Tadżyckiej. To danie jest podobne do tatarskiego Chak-chakom i kazachskiego Shek-shekom, a dokładniej, są to tylko narodowe odmiany tego wspaniałego, pysznego dania.
kulinarny przepis na ten słodycz trafił w moje ręce od mojej mamy, która również uwielbiała piec. Najpierw ubiła mikserem (lub miotłą, dla kogo jest to wygodne), mleko z jajkami, dodała przesianą mąkę i białą sól. Następnie zagniatała miękkie, jednolite ciasto z tych składników. Następnie rozwałkowała gotowe ciasto na warstwę o grubości około 3 mm i pokroiła je w cienkie paski o długości 6 cm. Na głębokiej patelni topiła masło. I smażyłem paski ciasta we wrzącym oleju w kilku krokach. Potem topiła miód w kąpieli wodnej. Moja mama dodawała granulowany cukier do miodu, zdejmowała go z wody i rozpalała. I ciągle mieszając, gotowałem, aż cukier całkowicie rozpuścił się w miodzie. Następnie włożyła smażone paski do głębokiego rondla i wylała mieszankę miodowo-cukrową na ciasto. Wszystko dokładnie wymieszałem. Gotowe kaleve, moja matka położyła na płaskim naczyniu, wcześniej zwilżając ręce w zimnej wodzie. Następnie włożyłem je do lodówki na 30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g