pierścienie kalmarów w cieście piwnym

kalmary w cieście będą w stanie mile zaskoczyć gości smakiem i kształtem!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 23 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 38 % 15 g
175 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

chcesz zaskoczyć gości, podając do stołu niezwykłe jedzenie? Tajemnicza przekąska, która wygląda jak jedno danie, ale w rzeczywistości jest zupełnie inna? W takim razie ten przepis kulinarny jest dla ciebie. Ponieważ nikt nigdy nie pomyśli, że kałamarnica czai się w małych bajgle.
kałamarnice są wypatroszone, oczyszczone, usunięte macki, jeśli są obecne i delikatnie zeskrobane z cienkiej różowej skóry. Zagotuj osoloną wodę w rondlu i włóż do niej oczyszczone kaptury kalmarów. Gotuj kalmary jak zwykle, nie dłużej niż 3-5 minut, aby nie stały się gumowe. Spuścić wodę, schłodzić kalmary i pokroić w pierścienie nie grubsze niż pół centymetra.
ubij białka mikserem do uzyskania mocnej piany. Wymieszaj mąkę z piwem, solą i dodaj olej roślinny. Następnie ostrożnie Wprowadzamy ubite białka i wszystko mieszamy. Lepiej, jeśli ciasto jest dla nas grubsze, aby pierścienie nabrały kształtu bajgli. Na głębokiej patelni lub garnku mocno podgrzej olej do głębokiego smażenia, aż pojawi się dym. Powinno być dużo oleju, aby pierścienie były w nim zatopione.
zanurz kalmary w cieście i smaż z obu stron na złoty kolor. Wyjmij gotowe pierścienie i złóż je na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
podajemy jako przekąskę do piwa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Pierścienie kałamarnicy - 191   kcal/100g

Podobne przepisy