skład / składniki
metoda gotowania
chcesz zaskoczyć gości, podając do stołu niezwykłe jedzenie? Tajemnicza przekąska, która wygląda jak jedno danie, ale w rzeczywistości jest zupełnie inna? W takim razie ten przepis kulinarny jest dla ciebie. Ponieważ nikt nigdy nie pomyśli, że kałamarnica czai się w małych bajgle.
kałamarnice są wypatroszone, oczyszczone, usunięte macki, jeśli są obecne i delikatnie zeskrobane z cienkiej różowej skóry. Zagotuj osoloną wodę w rondlu i włóż do niej oczyszczone kaptury kalmarów. Gotuj kalmary jak zwykle, nie dłużej niż 3-5 minut, aby nie stały się gumowe. Spuścić wodę, schłodzić kalmary i pokroić w pierścienie nie grubsze niż pół centymetra.
ubij białka mikserem do uzyskania mocnej piany. Wymieszaj mąkę z piwem, solą i dodaj olej roślinny. Następnie ostrożnie Wprowadzamy ubite białka i wszystko mieszamy. Lepiej, jeśli ciasto jest dla nas grubsze, aby pierścienie nabrały kształtu bajgli. Na głębokiej patelni lub garnku mocno podgrzej olej do głębokiego smażenia, aż pojawi się dym. Powinno być dużo oleju, aby pierścienie były w nim zatopione.
zanurz kalmary w cieście i smaż z obu stron na złoty kolor. Wyjmij gotowe pierścienie i złóż je na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
podajemy jako przekąskę do piwa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Pierścienie kałamarnicy - 191 kcal/100g