pieczone pierogi ziemniaczane

pyszne danie! Bardzo proste i łatwe do przygotowania!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 83 % 53 g
węglowodany 13 % 8 g
506 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

gnocchi ziemniaczane to tradycyjne jedzenie w krajach Europy Wschodniej. Co więcej, pierogi są gotowane i smażone. Proponuję przepis kulinarny na smażone pierogi, chociaż ich zawartość kalorii jest wyższa i są bardziej szkodliwe dla wątroby. Ale wiedzieć i umieć wszystko.
gotuj ziemniaki bezpośrednio w skórce, aż będą całkowicie ugotowane. Zanurz w zimnej wodzie i szybko Wyczyść. Lekko schłodzone ziemniaki ugniatamy tłuczkiem i stopniowo uwalniamy do nich żółtka. Do powstałej masy dodaj zmielone migdały, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. wlej trochę mąki i zagniataj ciasto. Na desce do krojenia lekko posypanej mąką rozwałkuj ciasto i zwiń je w rurkę o średnicy około pięciu centymetrów. Kroimy na małe kawałki i zwijamy z nich kulki.
w garnku rozgrzej Frytkę, aż zacznie się dym. Kluski zanurzamy w lekko ubitym białku i zwijamy w okruchy migdałów. Smażyć w głębokim tłuszczu przez pięć minut, aż utworzy się jednolita złota skorupa. Wrzucamy kilka sztuk do frytkownicy, ponieważ jeśli rzucisz dużo na raz, temperatura frytkownicy spadnie i pożądany efekt nie zadziała. Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i składamy na ręcznikach papierowych, aby zebrać nadmiar tłuszczu.
podawaj ze śmietaną i ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy