domowe chipsy ziemniaczane

prawdziwe domowe frytki! Bardzo proste, a co najważniejsze, pyszne.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 52 % 16 g
183 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

mój tata pracuje jako dyrektor Szkoły, raz na jedno z wakacji dostał frytkownicę. Byłem wtedy mały i nie rozumiałem celu tego urządzenia. Ale mama powiedziała, ile różnych potraw można z nim ugotować, a ja pasjonuję się tym, jak chciałem spróbować chipsów ziemniaczanych z tej frytkownicy. Mama przygotowała je na Nowy Rok. Ich smak jest znacznie lepszy niż w zwykłych sklepach. Od tego czasu często gotuję chipsy ziemniaczane według prostego przepisu kulinarnego. A dla tych, którzy również chcieliby je wypróbować, dzielę się przepisem. Na początek bierzemy ziemniaki i obieramy je, myjemy, za pomocą Krajarki do warzyw cienko siekamy warzywo. Teraz umieść płytki ziemniaczane w ciepłej wodzie na 15 minut, aby usunąć nadmiar skrobi, spłucz je, osusz ręcznikiem. Teraz wlej olej do frytkownicy, włącz ją, podgrzej do 160 stopni. Następnie wrzucamy talerze do bulgoczącego oleju pojedynczo, aby były smażone osobno i nie sklejały się ze sobą. Powinny być smażone przez 5-7 minut. Gdy wszystkie frytki będą gotowe, połóż je na talerzu i podawaj schłodzone do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy