skład / składniki
gotowanie krok po kroku
mój tata pracuje jako dyrektor Szkoły, raz na jedno z wakacji dostał frytkownicę. Byłem wtedy mały i nie rozumiałem celu tego urządzenia. Ale mama powiedziała, ile różnych potraw można z nim ugotować, a ja pasjonuję się tym, jak chciałem spróbować chipsów ziemniaczanych z tej frytkownicy. Mama przygotowała je na Nowy Rok. Ich smak jest znacznie lepszy niż w zwykłych sklepach. Od tego czasu często gotuję chipsy ziemniaczane według prostego przepisu kulinarnego. A dla tych, którzy również chcieliby je wypróbować, dzielę się przepisem. Na początek bierzemy ziemniaki i obieramy je, myjemy, za pomocą Krajarki do warzyw cienko siekamy warzywo. Teraz umieść płytki ziemniaczane w ciepłej wodzie na 15 minut, aby usunąć nadmiar skrobi, spłucz je, osusz ręcznikiem. Teraz wlej olej do frytkownicy, włącz ją, podgrzej do 160 stopni. Następnie wrzucamy talerze do bulgoczącego oleju pojedynczo, aby były smażone osobno i nie sklejały się ze sobą. Powinny być smażone przez 5-7 minut. Gdy wszystkie frytki będą gotowe, połóż je na talerzu i podawaj schłodzone do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g