Sałatka z bakłażana i pomidorów
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
bakłażany umyć, pokroić w plasterki, posolić, pozostawić na 15 minut. spłukać, spuścić wodę i wysłać na 15 minut do frytkownicy (w 180 GR).
przygotuj sos ze śmietany, dodając posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki i odrobinę soli.
niech bakłażan ostygnie do temperatury pokojowej.
następnie ułóż bakłażany w kółko, naprzemiennie z kubkami pomidorów, na talerzu.
skrop gotowym sosem.
Udekoruj natką pietruszki i bazylią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g