Sałatka ze smażonym bakłażanem i świeżymi pomidorami

niezwykle smaczna i zdrowa przekąska na każdy dzień. Połączenie świeżych pomidorów i smażonego bakłażana. Dobre danie w sezonie warzywnym, bardzo zdrowa i lekka sałatka.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 85 % 29 g
węglowodany 12 % 4 g
269 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

bakłażany umyć, pokroić w plasterki, posolić, pozostawić na 15 minut. spłukać, spuścić wodę i wysłać na 15 minut do frytkownicy (w 180 GR).
 przygotuj sos ze śmietany, dodając posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki i odrobinę soli.
 niech bakłażan ostygnie do temperatury pokojowej.
  następnie ułóż bakłażany w kółko, naprzemiennie z kubkami pomidorów, na talerzu.
skrop gotowym sosem.
Udekoruj natką pietruszki i bazylią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy