ciepła sałatka w chlebie pita

świetna przekąska i wspaniałe danie dla rodziny. Łatwe I Proste! Szybko I Smacznie! Jednak - jak zawsze!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 63 % 17 g
węglowodany 19 % 5 g
150 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do walki!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bakłażana w plasterki. Sól i pozostaw na pół godziny. Następnie spłucz pod zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj czerwoną paprykę. Sól, pozostaw na pół godziny, spłucz wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć paprykę i bakłażana w głębokim tłuszczu. Połóż na serwetce, aby wchłonąć nadmiar oleju.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oderwij liście kolendry od łodyg.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ząbki czosnku, posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pita rozwiń i pokrój na dwie części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój każdą połowę na dwie kolejne części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż drobno posiekany czosnek i liście kolendry na chlebie pita.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż drobno posiekany czosnek i liście kolendry na chlebie pita.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój pomidora w półpierścienie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż plasterki pomidora na warzywach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp tartym serem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zwiń kopertę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor i ułożyć na serwetce, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Udekoruj liśćmi kolendry. Ciepła sałatka w chlebie pita z ziołami i czosnkiem jest gotowa!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Finita! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal / 100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy