wieprzowina marynowana w sosie sojowym po chińsku

danie z chińskiej restauracji jest teraz w Twoim domu! Ten przepis jest całkowicie nieskomplikowany! Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym zmieni zdanie na temat pieczonego mięsa. Mięso przygotowane w ten sposób,3 okazuje się niezwykle soczyste, pikantne, pożywne, miękkie i bardzo smaczne! Danie podoba się każdemu bez wyjątku!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 54 % 25 g
węglowodany 28 % 13 g
291 kcal
IG: 54 / 0 / 46

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować wieprzowinę po chińsku? Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą. Używaj marchewki, sezamu i pietruszki do woli, to danie będzie pyszne i bez nich.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W razie potrzeby rozmrozić mięso wieprzowe, przenosząc je wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Następnie umyj go, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój w cienkie plasterki (8-10 cm długości i 3-4 cm szerokości). Jeśli chcesz, pokonaj plasterki z obu stron młotkiem kuchennym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś plastry wieprzowiny do miski i polej sosem sojowym. Dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na co najmniej 20 minut, ale możesz też na noc. Im dłużej mięso jest marynowane, tym bardziej będzie soczyste i aromatyczne. Nie musisz solić wieprzowiny, ponieważ sos sojowy jest już dość słony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą i dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ważne jest, aby każdy kawałek mięsa znalazł się w skrobi, bardzo przypomina to zasadę ciasta. Wygląda na to, że wieprzowina została zanurzona w śmietanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na głęboką patelnię (lub mały kocioł) wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Dobrze podgrzej na dużym ogniu. Zanurz drewnianą łopatkę kuchenną w gorącym oleju, jeśli wokół gromadzą się bąbelki, olej jest wystarczająco rozgrzany. Zmniejsz ciepło do średniego, wyślij wieprzowinę na patelnię i smaż na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor, około 3 minuty z każdej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij mięso łyżką cedzakową. Uważaj, aby się nie poparzyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj talerz ręcznikami papierowymi. Połóż na nich smażone mięso, aby nadmiar tłuszczu stos.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz dobrze umytą marchewkę. Pokrój go w cienkie paski lub zetrzyj na koreańskiej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posiekaj natkę pietruszki umytą i wysuszoną ręcznikami papierowymi bez gałązek. Pietruszka i marchewka w tym naczyniu są opcjonalne, ale pożądane.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz przygotuj sos słodko-kwaśny. Aby to zrobić, w rondlu wymieszaj cukier i koncentrat pomidorowy, mieszaj mieszaninę, aż kryształy cukru się rozpuszczą. Koncentrat pomidorowy można zastąpić sosem pomidorowym lub keczupem według własnego gustu. Jeśli lubisz pikantne potrawy, weź super ostry keczup, jeśli nie, wybierz produkt o średniej ostrości. W razie potrzeby wlej sok wyciśnięty z połowy cytryny, aby uzyskać aromat i smak.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej przegotowaną wodę, ciepłą lub schłodzoną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj 9% ocet stołowy (lub weź ocet ryżowy do sushi). Podgrzej rondel z sosem przez kilka minut na małym ogniu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj 2 łyżki oleju roślinnego. Odpowiedni jest ten, w którym smażone jest mięso. Nada sosowi połysk.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej olej sezamowy (jeśli jest dostępny) do sosu, nada gotowemu mięsu specyficzny smak. Dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 2 minuty.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie włóż smażoną wieprzowinę do powstałego sosu, wymieszaj, aby sos dobrze rozprowadził się na wszystkich kawałkach mięsa.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj marchewkę i pietruszkę do mięsa. Wymieszać.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Odczekaj 2 minuty i wyłącz piec. Nasza wieprzowina po chińsku jest gotowa!

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ułóż naczynie na talerzach. W razie potrzeby posyp sezamem na wierzchu, który wcześniej dobrze wysusz na złoty kolor na suchej patelni, aby był jeszcze bardziej aromatyczny. Tradycyjnie wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym podawana jest z kruchym ryżem lub, jeśli wolisz, ugotuj makaron ryżowy, pieczone ziemniaki jako dodatek.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Smacznego!

przepis można uzupełnić innymi warzywami. Na przykład cebula lub pory pokrojone w półpierścienie, wielokolorowa papryka, świeży lub konserwowany ananas pokrojony na małe kawałki.

gotową wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym można zamrozić. Aby to zrobić, przenieś go do hermetycznie zamykanego pojemnika. Naczynie można przechowywać przez 3-4 miesiące w temperaturze -18 stopni. Rozmrażaj na dolnej półce lodówki. Podgrzej na patelni pod pokrywką.

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy