frytki w całości
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Małe ziemniaki należy umyć i obrać przed smażeniem. Cóż, jeśli jest to młody ziemniak-nie można go obrać.
2. Rozgrzej olej we frytkownicy lub rondlu, dodaj kilka igieł rozmarynu. W wersji z patelnią można użyć metalowego Sitka durszlaka, aby ułatwić ładowanie i wyjmowanie ziemniaków.
3. Smaż ziemniaki partiami w oleju na średnim ogniu, aby ziemniaki były dobrze ugotowane i nie paliły się przez 7-10 minut. Przed pierwszym załadowaniem ziemniaków Usuń rozmaryn z oleju, w przeciwnym razie spali się w nim.
4. Gotowe ziemniaki osuszyć ręcznikami papierowymi, doprawić solą, posypać ziołami i podawać na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g