skład / składniki
metoda gotowania
1. Wymieszaj oba rodzaje mąki.
2. Zrób wgłębienie w środku na wzgórzu mąki, gdzie rozbij jajka, włóż połowę masła o temperaturze pokojowej, sól.
3. Zagnieść ciasto, wlewając odrobinę gorącej wody. Ciasto powinno przestać przylegać do dłoni, stać się miękkie i elastyczne.
4. Zawiń go w folię, pozostaw na 2 godziny w chłodnym miejscu.
5. Posiekaj kapustę.
6. Obierz i pokrój cebulę (kostki lub ćwiartki pierścieni-według własnego gustu).
7. Na patelni rozpuść resztki masła, włóż do niego posiekaną cebulę. Smażyć przez 5 minut.
8. Dodaj posiekaną kapustę na patelnię, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, mieszając.
9. Wlej wino (lub wodę), dodaj przyprawy, sól. Wszystko wymieszaj.
10. Przykryj patelnię pokrywką, gotuj kapustę przez 30 minut.
11. Poczekaj, aż kapusta ostygnie.
12. Czas minął-ciasto jest gotowe do formowania Czeburek. Rozwałkuj go na warstwę, Wytnij koła o średnicy 14 cm.
13. Umieść nadzienie kapusty na środku koła, ściśnij, tworząc klasyczny cheburek.
14. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny, w którym smaż czebureki na złoty kolor i chrupiący.
15. Połóż gotowe czebureki na warstwie ręczników papierowych, aby nadmiar oleju wchłonął się w papier.
lepiej delektować się cheburekami, gdy są w ciepłym stanie. Ale w takim przypadku zawsze można je podgrzać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mąka gryczana - 353 kcal/100g