Czeburek z kapustą

Przygotuj chrupiące złote czebureki, ale nie z mięsem, ale z kapustą! Niedrogi sposób na przygotowanie przepysznych chrupiących cheburek, gdy naprawdę chcesz, ale nie ma mięsa w lodówce. Czebureki z kapustą są bardzo smaczne, wino nadaje szczególną nutę, chociaż oczywiście nie można go użyć, zastępując go wodą. Nadal będzie pyszny! Spróbuj! Z pewnością te chebureki przypadną do gustu Tobie i Twojej rodzinie.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 44 % 21 g
węglowodany 46 % 22 g
291 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min

1. Wymieszaj oba rodzaje mąki.
2. Zrób wgłębienie w środku na wzgórzu mąki, gdzie rozbij jajka, włóż połowę masła o temperaturze pokojowej, sól.
3. Zagnieść ciasto, wlewając odrobinę gorącej wody. Ciasto powinno przestać przylegać do dłoni, stać się miękkie i elastyczne.
4. Zawiń go w folię, pozostaw na 2 godziny w chłodnym miejscu.
5. Posiekaj kapustę.
6. Obierz i pokrój cebulę (kostki lub ćwiartki pierścieni-według własnego gustu).
7. Na patelni rozpuść resztki masła, włóż do niego posiekaną cebulę. Smażyć przez 5 minut.
8. Dodaj posiekaną kapustę na patelnię, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, mieszając.
9. Wlej wino (lub wodę), dodaj przyprawy, sól. Wszystko wymieszaj.
10. Przykryj patelnię pokrywką, gotuj kapustę przez 30 minut.
11. Poczekaj, aż kapusta ostygnie.
12. Czas minął-ciasto jest gotowe do formowania Czeburek. Rozwałkuj go na warstwę, Wytnij koła o średnicy 14 cm.
13. Umieść nadzienie kapusty na środku koła, ściśnij, tworząc klasyczny cheburek.
14. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny, w którym smaż czebureki na złoty kolor i chrupiący.
15. Połóż gotowe czebureki na warstwie ręczników papierowych, aby nadmiar oleju wchłonął się w papier.

lepiej delektować się cheburekami, gdy są w ciepłym stanie. Ale w takim przypadku zawsze można je podgrzać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mąka gryczana - 353   kcal/100g

Podobne przepisy