skład / składniki
metoda gotowania
1. Jeśli masz solonego dorsza, moczyć go przez trzy dni w zimnej wodzie, zmieniając wodę 2-3 razy dziennie. Jeśli jest świeży, zacznij od razu gotować.
2. Usuń pestki z ryby i zdejmij skórę. Pokrój rybę na małe porcje, nie wyrzucaj skrawków, zrobią doskonałe kotlety.
3. Do ciasta wymieszaj piwo i wodę, dodaj cukier i drożdże i dobrze wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Przesiej mąkę i sól do miski i wymieszaj. Ciasto powinno być dość płynne, coś pomiędzy naleśnikami i naleśnikami, więc nie wysypuj całej mąki od razu, spójrz na konsystencję. Dokręć ciasto folią i pozostaw na godzinę lub dłużej w ciepłym miejscu. Gotowe ciasto jest bujne i przewiewne.
4. Na patelni lub głębokiej patelni dobrze rozgrzej olej. Panieruj rybę w mące, a następnie w cieście i delikatnie zanurz ją w oleju. Nie wkładaj zbyt dużej ilości ryb na raz, aby olej się nie ochłodził. Smażyć rybę w cieście ze wszystkich stron na złoty kolor.
5. Połóż gotową rybę na serwetce, aby ułożyć nadmiar tłuszczu.
jest bardzo smaczny! A ciasto, jeśli w ogóle, nadaje się również do warzyw.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal/100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal/100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal/100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g