frytki bez frytkownicy
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Przygotuj ziemniaki, umyj, obierz. Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w długie paski. Ponownie osusz serwetkami.
2. Rozgrzej olej w rondlu, przygotuj naczynie z ręcznikiem papierowym do wyschnięcia ziemniaków z oleju po głębokim tłuszczu.
3. Smaż plastry ziemniaków w oleju w małych porcjach przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Lekko mieszając po załadowaniu kolejnej porcji ziemniaków do oleju.
4. Rozłóż gotowe ziemniaki na serwetkach do wyschnięcia.
5. Dodaj wszystkie gotowe i wysuszone ziemniaki z oleju i wymieszaj.
podawaj z ulubionymi sosami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g