frytki bez frytkownicy

lubisz frytki, ale nie masz frytkownicy? Przygotuj smakołyk w garnku! Tak, frytki można gotować na zwykłej patelni lub garnku. Jak? Dzielę się tajemnicą ;) ziemniaki są pyszne, chrupiące, nie gorsze niż zwykłe frytki))
monikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 12 g
52 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Przygotuj ziemniaki, umyj, obierz. Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w długie paski. Ponownie osusz serwetkami.
2. Rozgrzej olej w rondlu, przygotuj naczynie z ręcznikiem papierowym do wyschnięcia ziemniaków z oleju po głębokim tłuszczu.
3. Smaż plastry ziemniaków w oleju w małych porcjach przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Lekko mieszając po załadowaniu kolejnej porcji ziemniaków do oleju.
4. Rozłóż gotowe ziemniaki na serwetkach do wyschnięcia.
5. Dodaj wszystkie gotowe i wysuszone ziemniaki z oleju i wymieszaj.

podawaj z ulubionymi sosami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy