frytki na patelni wok

apetyczne chrupiące frytki są łatwe do zrobienia na patelni wok! Jeśli nie masz frytkownicy, ale masz ochotę na frytki, spróbuj ugotować je na patelni wok. W nim to danie wychodzi nie mniej smaczne!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 52 % 16 g
181 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Ziemniaki należy obrać, umyć. Odstaw na około godzinę w zimnej wodzie.
2. Następnie należy go pokroić w paski na specjalnej tarce lub nożem.
3. Rozgrzej patelnię wok z olejem i solą.
4. Smaż frytki w paski na średnim ogniu, aż będą ugotowane.
5. Wysuszyć gotowe różowe plastry z oleju papierowymi serwetkami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy