Verguny na kwaśniaku
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Ubij jajka z cukrem, aż utworzy się biała, Puszysta piana.
2. Oddzielnie ugasić sodę octem i dodać do mieszanki jajecznej.
3. Tutaj Dodaj Kislyak (kwaśne mleko), wszystko wymieszaj.
4. Przesiej mąkę i dodaj do mieszanki jajeczno-mlecznej.
5. Zagnieść ciasto. Nie martw się, że będzie trochę lepki - tak powinno być. Ciasto powinno leżeć pod ręcznikiem przez 10 minut przed przejściem do następnego kroku.
6. Posyp powierzchnię roboczą mąką lub olejem roślinnym, rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i pokrój w prostokąty. Wytnij każdy na środku i przekręć ciasto.
7. Smaż verguny na rozgrzanym oleju, aż się zrumienią.
8. Udekoruj gotowy przysmak cukrem pudrem.
słodkiej herbaty, serdecznych spotkań!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g