chrust cienki chrupiący na kefirze

Spróbuj zrobić nieskomplikowane chrupiące ciasteczka! Nie wiesz, co upiec na herbatę? Zrób chrust na patelni! Przygotowanie takich ciasteczek nie jest kłopotliwe, ale szybkie i proste. Chrust okazuje się cienki, chrupiący i Mega smaczny, na herbatę-to jest to!
tania•oxeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 45 % 32 g
węglowodany 46 % 33 g
434 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 26 min

rozbij jajko do miski, wlej cukier i sól, ubij mikserem, aż będzie puszyste. Tutaj wlej koniak i kefir, a także przesiej mąkę. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie, nie ciasne, nie przylegające do dłoni. Zostawiamy go na chwilę, przykrywając serwetką lub zawijając w folię spożywczą.

po pół godzinie zaczynamy formować chrust:
- rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i pokrój w paski, które z kolei dzielimy na 2 części;
- w każdym prostokącie pośrodku wykonujemy nacięcie, przez które przekręcamy jeden koniec ciasteczka.

wlej olej roślinny na patelnię lub patelnię i usmaż chrust z obu stron na złoty kolor (w naczyniu powinno być tyle oleju, aby całkowicie pokrył obrabiany przedmiot).

posyp gotowy chrust cukrem pudrem, ostudź i podawaj.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy