skład / składniki
metoda gotowania
rozbij jajko do miski, wlej cukier i sól, ubij mikserem, aż będzie puszyste. Tutaj wlej koniak i kefir, a także przesiej mąkę. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie, nie ciasne, nie przylegające do dłoni. Zostawiamy go na chwilę, przykrywając serwetką lub zawijając w folię spożywczą.
po pół godzinie zaczynamy formować chrust:
- rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i pokrój w paski, które z kolei dzielimy na 2 części;
- w każdym prostokącie pośrodku wykonujemy nacięcie, przez które przekręcamy jeden koniec ciasteczka.
wlej olej roślinny na patelnię lub patelnię i usmaż chrust z obu stron na złoty kolor (w naczyniu powinno być tyle oleju, aby całkowicie pokrył obrabiany przedmiot).
posyp gotowy chrust cukrem pudrem, ostudź i podawaj.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g