skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj ciasto. W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier. Dodaj mąkę i wymieszaj. Pozostaw ciasto na 15-20 minut.
2. Do ciasta wymieszaj sól z mąką i przesiej. Gdy ciasto będzie gotowe, dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Będzie lekko przyklejony do dłoni.
3. Ciasto powinno wystarczyć. Z reguły wystarcza 1 godzina.
4. Wyrośnięte ciasto zmiażdżyć olejem słonecznikowym i odstawić na kolejną 1 godzinę.
5. Rozwałkuj ciasto (warstwa o grubości 1 cm), wyciśnij koła. Robię to filiżanką. Pozwól im leżeć przez kolejne 15 minut na posypanej mąką desce.
6. Baursaki smażone są w dużej ilości oleju. Dobrze rozgrzej olej i usmaż baursaki na złoty kolor.
7. Ułóż gotowe baursaki na papierowych serwetkach, aby usunąć nadmiar oleju.
gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g