skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowanie ciasta:
W misce połącz jajko z twarogiem, dodaj wanilinę, sól, cukier. Wymieszaj wszystkie składniki. Wlej kefir do powstałej masy i natychmiast dodaj sodę, pozwól reakcji przejść. Teraz wprowadzamy mąkę, ostrożnie przesiujemy przez sito po 1 szklance.
po 3 filiżankach ciasto rozprowadzamy na posypanej mąką powierzchni roboczej i zagniatamy, wlewając odpowiednią ilość mąki. Mąka może nie być cała-zależy to od konsystencji twarogu. W rezultacie ciasto nie jest twarde, ale wręcz przeciwnie - miękkie i delikatne.
na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na warstwę, pokrój w paski. Na każdym pasku pośrodku wykonujemy nacięcie i przekręcamy przez niego jeden koniec paska.
2. Gotowanie w głębokim tłuszczu:
podgrzej olej w wysokiej patelni. Gdy olej się nagrzeje, zanurz w nim chrust i smaż na złoty kolor przez około 1 minutę.
połóż gotowy chrust na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
ostudzić i posypać cukrem pudrem podawać z herbatą!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g