chrust na kefirze z twarogiem

Wspaniały dodatek do herbaty. Szybko, łatwo i smacznie! Chrust twarogowy jest bardzo lubiany przez moje dzieci. Jest przewiewny, miękki, słodki i bardzo smaczny z herbatą lub kakao. Spróbuj gotować!
ulia-ufAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 40 % 25 g
węglowodany 49 % 31 g
367 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Przygotowanie ciasta:

W misce połącz jajko z twarogiem, dodaj wanilinę, sól, cukier. Wymieszaj wszystkie składniki. Wlej kefir do powstałej masy i natychmiast dodaj sodę, pozwól reakcji przejść. Teraz wprowadzamy mąkę, ostrożnie przesiujemy przez sito po 1 szklance.

po 3 filiżankach ciasto rozprowadzamy na posypanej mąką powierzchni roboczej i zagniatamy, wlewając odpowiednią ilość mąki. Mąka może nie być cała-zależy to od konsystencji twarogu. W rezultacie ciasto nie jest twarde, ale wręcz przeciwnie - miękkie i delikatne.

na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na warstwę, pokrój w paski. Na każdym pasku pośrodku wykonujemy nacięcie i przekręcamy przez niego jeden koniec paska.

2. Gotowanie w głębokim tłuszczu:

podgrzej olej w wysokiej patelni. Gdy olej się nagrzeje, zanurz w nim chrust i smaż na złoty kolor przez około 1 minutę.

połóż gotowy chrust na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

ostudzić i posypać cukrem pudrem podawać z herbatą!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy