przekąska z kiełbasy ośmiornicy

obfita przekąska, którą chętnie jedzą nie tylko dorośli, ale także dzieci.
SvetlayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 39 % 15 g
węglowodany 37 % 14 g
222 kcal
IG: 14 / 7 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do gotowania weź kiełbaski, mąkę pszenną i kukurydzianą, mleko, sól, proszek do pieczenia, sos pomidorowy, olej słonecznikowy, oliwkę, jajko kurze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do gotowania kup wysokiej jakości kiełbaski już sprawdzonego producenta. Przeciąć na pół. Z jednej strony pokrój prawie do połowy kiełbasy na 6-8 części, ostrożnie, aby nie naruszyć integralności.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz będziemy potrzebować ciasta. Wlej mleko do głębokiego pojemnika. Ubij jajko kurze i dodaj sól. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wsyp przesianą mąkę pszenną i kukurydzianą. Mieszaj, aby nie było grudek, aż powstanie gładkie ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sos pomidorowy, keczup lub koncentrat pomidorowy. Jeszcze raz wymieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zanurz część całej kiełbasy w cieście.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zanurz w gorącym oleju roślinnym. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż na ręczniku papierowym, aby usunąć resztki oleju.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wytnij oczy z gotowanego białka, a usta z oliwki. Przystawka z kiełbasek "ośmiornice" jest gotowa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy