skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do gotowania weź kiełbaski, mąkę pszenną i kukurydzianą, mleko, sól, proszek do pieczenia, sos pomidorowy, olej słonecznikowy, oliwkę, jajko kurze.
Krok 2:
Do gotowania kup wysokiej jakości kiełbaski już sprawdzonego producenta. Przeciąć na pół. Z jednej strony pokrój prawie do połowy kiełbasy na 6-8 części, ostrożnie, aby nie naruszyć integralności.
Krok 3:
Teraz będziemy potrzebować ciasta. Wlej mleko do głębokiego pojemnika. Ubij jajko kurze i dodaj sól. Wymieszać.
Krok 4:
Wsyp przesianą mąkę pszenną i kukurydzianą. Mieszaj, aby nie było grudek, aż powstanie gładkie ciasto.
Krok 5:
Dodaj sos pomidorowy, keczup lub koncentrat pomidorowy. Jeszcze raz wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Zanurz część całej kiełbasy w cieście.
Krok 7:
Zanurz w gorącym oleju roślinnym. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron.
Krok 8:
Połóż na ręczniku papierowym, aby usunąć resztki oleju.
Krok 9:
Wytnij oczy z gotowanego białka, a usta z oliwki. Przystawka z kiełbasek "ośmiornice" jest gotowa.
Krok 10:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g