kulki ryżowe z krewetkami w cieście

kulki ryżowe z krewetkami w cieście. Przepis na kuchnię japońską.
EdaprostaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 77 % 43 g
249 kcal
IG: 2 / 93 / 5

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

przygotuj ryż zarówno do sushi, jak i bułek:
dobrze umyj ryż. Napełnij wodą w stosunku jeden do jednego. Umieść patelnię z ryżem na ogniu pod pokrywką. Po ugotowaniu zmniejsz ogrzewanie do minimum i gotuj przez 15 minut. Nie zalecamy otwierania pokrywy.
podczas gotowania ryżu przygotuj sos. Aby to zrobić, weź ocet ryżowy i dobrze wymieszaj z cukrem i solą.
wypełnij gotowy ryż mieszanką octu i wymieszaj. Zamknij pokrywkę, pozostaw do zaparzenia na 15 minut.

przejdź do gotowania potrawy.
zwilż ręce w wodzie. Zaczynamy formować nasze kulki. Aby to zrobić, włóż łyżkę ryżu do dłoni. Dodaj twaróg, krewetki. Przykryj ryżem na wierzchu i uformuj kulki. Lepiej nie oszczędzać na ilości nadzienia.
potrząśnij jajkiem.
zanurz kulkę w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z dużą ilością oleju na złoty kolor. Kulki można również smażyć w głębokim tłuszczu. Podawaj kulki z sosem sojowym, imbirem i Wasabi.

kulki ryżowe są gotowe!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy