skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj ryż zarówno do sushi, jak i bułek:
dobrze umyj ryż. Napełnij wodą w stosunku jeden do jednego. Umieść patelnię z ryżem na ogniu pod pokrywką. Po ugotowaniu zmniejsz ogrzewanie do minimum i gotuj przez 15 minut. Nie zalecamy otwierania pokrywy.
podczas gotowania ryżu przygotuj sos. Aby to zrobić, weź ocet ryżowy i dobrze wymieszaj z cukrem i solą.
wypełnij gotowy ryż mieszanką octu i wymieszaj. Zamknij pokrywkę, pozostaw do zaparzenia na 15 minut.
przejdź do gotowania potrawy.
zwilż ręce w wodzie. Zaczynamy formować nasze kulki. Aby to zrobić, włóż łyżkę ryżu do dłoni. Dodaj twaróg, krewetki. Przykryj ryżem na wierzchu i uformuj kulki. Lepiej nie oszczędzać na ilości nadzienia.
potrząśnij jajkiem.
zanurz kulkę w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z dużą ilością oleju na złoty kolor. Kulki można również smażyć w głębokim tłuszczu. Podawaj kulki z sosem sojowym, imbirem i Wasabi.
kulki ryżowe są gotowe!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g