miękki chrust na mące kukurydzianej i kefirze

ta aromatyczna uczta jest przygotowywana w prosty i szybki sposób. Ten przepis można zrobić z dziećmi. Podczas gdy dzieci wycinają dziury i robią loki. Smażycie pierwsze półfabrykaty. Pyszne z herbatą.
Tanya TatianovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 85 % 46 g
221 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

włóż sodę do kefiru i wymieszaj. Zmiel jajka z cukrem i solą. Wlej kefir do mieszanki cukrowo-jajecznej i wymieszaj. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i kontynuuj ubijanie trzepaczką, aż ciasto zacznie się do niej przyklejać. Następnie ugniataj rękami. Ciasto może nie przyklejać się zbytnio do dłoni. Pozwól mu odpocząć przez pół godziny pod serwetką. Następnie dzielimy ciasto na 2 części, posypujemy mąką i rozwałkowujemy każdą połowę o grubości 3-5 mm. następnie warstwy kroimy w romby lub paski. W każdym wyciąć mały otwór. Przełóż jedną krawędź przedmiotu obrabianego do nacięcia i obróć. W ten sposób uzyskuje się tradycyjny chrust z lokami. W odpowiedniej misce dobrze rozgrzej olej i umieść tam chrust. Należy wziąć wystarczającą ilość oleju, ale nie za dużo. Chrust powinien być odpowiednio zrumieniony. Zdejmij z ognia, połóż na serwetkach, aby zebrać nadmiar oleju. Następnie posyp chrust cukrem pudrem i możesz jeść.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy