skład / składniki
metoda gotowania
włóż sodę do kefiru i wymieszaj. Zmiel jajka z cukrem i solą. Wlej kefir do mieszanki cukrowo-jajecznej i wymieszaj. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i kontynuuj ubijanie trzepaczką, aż ciasto zacznie się do niej przyklejać. Następnie ugniataj rękami. Ciasto może nie przyklejać się zbytnio do dłoni. Pozwól mu odpocząć przez pół godziny pod serwetką. Następnie dzielimy ciasto na 2 części, posypujemy mąką i rozwałkowujemy każdą połowę o grubości 3-5 mm. następnie warstwy kroimy w romby lub paski. W każdym wyciąć mały otwór. Przełóż jedną krawędź przedmiotu obrabianego do nacięcia i obróć. W ten sposób uzyskuje się tradycyjny chrust z lokami. W odpowiedniej misce dobrze rozgrzej olej i umieść tam chrust. Należy wziąć wystarczającą ilość oleju, ale nie za dużo. Chrust powinien być odpowiednio zrumieniony. Zdejmij z ognia, połóż na serwetkach, aby zebrać nadmiar oleju. Następnie posyp chrust cukrem pudrem i możesz jeść.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g