skład / składniki
metoda gotowania
rozłóż miąższ durian na blasze do pieczenia wypełnionej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie. W sumie potrzebujesz 4 segmentów, z każdego otrzymasz dwa "naleśniki". Wyjmujemy blachę do pieczenia w zamrażarce na co najmniej 3-4 godziny. Musisz zamrozić owoce do stanu stałego.
po zamrożeniu durian możesz przejść do ciasta. Przesiej mąkę pszenną i ryżową do dużego pojemnika, przesiej do nich proszek do pieczenia, wlej cukier i sól. Wymieszaj wszystkie suche składniki w pojemniku za pomocą trzepaczki.
wlej mleko do osobnej miski, do której dodajemy stopione, ale schłodzone masło, a także ekstrakt waniliowy. Dodaj tutaj żółtko i ubij wszystko razem trzepaczką, aż będzie gładkie.
w innej misce ubij białko jajka. Robimy to za pomocą miksera do "miękkich szczytów". To wtedy piana staje się śnieżnobiała, ale nadal jest wilgotna. Jeśli podniesiesz mikser, szczyty już pozostają, ale powoli osiadają (w przeciwieństwie do stałych szczytów).
łączymy mieszankę mąki i mleka, mieszamy do uzyskania gładkości. Włóż ubite białka do ciasta, delikatnie wymieszaj. Ciasto jest gotowe! Teraz możesz przejść do procesu smażenia.
wlej olej rzepakowy na patelnię z grubym dnem (możesz w żeliwie) i umieść go na średnim ogniu. Dobrze rozgrzej olej - powinien się zagotować. Nawiasem mówiąc, jeśli nie ma oleju rzepakowego, możesz użyć oleju słonecznikowego.
wyjmij durian z zamrażarki i zwiń każdy kawałek w mące (40 gr) wylanej na płaski talerz. Następnie zanurz każdy kawałek owocu w cieście, a następnie włóż do oleju i smaż na piękny złoty kolor.
rozłóż gotowy smażony durian w cieście na warstwie ręczników papierowych, aby wchłonął nadmiar oleju. Po ułożeniu gotowego Durian Na porcjowanych talerzach, zalaniu miodem, posypaniu cukrem pudrem i podaniu z gałką lodów na stole.
jest pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal/100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal/100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal/100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Durian - 147 kcal/100g