skład / składniki
metoda gotowania
1. Do przesianej mąki dodaj sól, drożdże, wanilię, cukier i wymieszaj.
dodaj 2 ubite jajka, stopione masło i ciepłe mleko, zagnieść gładkie ciasto.
Umieść ciasto w ciepłym miejscu na 1 godzinę, przykryj miskę wilgotnym ręcznikiem lub folią spożywczą, ciasto powinno wyrosnąć.
2. Zagnieść gotowe ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować z każdej części okrąg o grubości 1 cm.
3. Weź pierścień cukierniczy lub szklankę o średnicy 8-9 cm i wytnij koła.
na środku każdego koła Wytnij okrąg o średnicy 2 cm i usuń nadmiar ciasta.
pozostaw przygotowane pączki na 15 minut na desce, ciasto powinno wyrosnąć przed pieczeniem.
4. Rozgrzej 1 litr oleju na patelni, włóż mały kawałek ciasta, jeśli wokół ciasta tworzą się bąbelki, olej się rozgrzał.
włóż pączki do oleju, zmniejsz ogień i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony na złoty kolor.
wyjmij gotowe pączki z oleju i połóż na serwetce, aby usunąć nadmiar oleju. Pozwól pączkom całkowicie ostygnąć.
5. Robimy lukier: 100 g białej czekolady, dodajemy 2 łyżki. łyżki gorącej śmietany wymieszać, topić czekoladę ze śmietaną w łaźni wodnej, ciągle mieszając lub można stopić w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund w trzech dawkach, co 10 sekund wyjąć z kuchenki mikrofalowej i dobrze wymieszać. Jeśli czekolada jest gęsta, dodaj trochę więcej śmietany.
6. Schłodzony pączek zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie, posypujemy posypką cukierniczą.
7. Aby przygotować kolorowy lukier, dodaj rozcieńczony barwnik spożywczy 1 łyżeczka. woda, dobrze wymieszaj, jeśli w barwniku pozostaną małe grudki, przecedź barwnik przez drobne sito i dodaj go do stopionego lukru z białej czekolady, dobrze wymieszaj.
gotowe pączki zanurzamy w kolorowym lukrze i posypujemy posypką cukierniczą.
8. Do polewy czekoladowej w ciemnej czekoladzie dodaj 4 łyżki. łyżki śmietany i przygotuj w taki sam sposób, jak lukier z białej czekolady, jeśli lukier wydaje ci się gęsty, dodaj trochę śmietany. Zanurzamy pączki w glazurze i pozostawiamy do zestalenia przez 10 minut, w razie potrzeby można zastosować rysunek z białej czekolady. lub posyp kawałkami czekolady. Pączki są gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g