skład / składniki
metoda gotowania
1. Dokładnie opłucz ziarna ciecierzycy pod bieżącą wodą. Następnie przenieś groszek do rondla i zalej czystą wodą o temperaturze pokojowej, aby woda całkowicie przykryła ciecierzycę. Pozostaw go w tej pozycji na 8-10 godzin lub na noc. W tym czasie ciecierzyca jest nasycona wodą, zmiękcz i zwiększ rozmiar.
2. Odcedź pozostałą wodę przez durszlak lub sito. Połóż ręcznik papierowy na kilku warstwach na blasze do pieczenia lub dużej tacy i połóż na nim ciecierzycę. Przykryj ziarna kolejną warstwą ręcznika papierowego na wierzchu i kilkakrotnie osusz. Następnie pozostaw ciecierzycę na kilka godzin, aby całkowicie wyschła.
3. Umyj i osusz pietruszkę, kolendrę i miętę. Obierz czosnek z łuski i podziel na goździki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić na średnie kawałki o dowolnym kształcie.
4. Wlej ziarna ciecierzycy do miski blendera i włóż umyte zioła, czosnek i cebulę. Dodaj przyprawy: paprykę, kminek, mieloną kolendrę, prażone nasiona sezamu, sól i czarny pieprz. Włóż sodę oczyszczoną do miski. Włącz blender i na średnich obrotach zmiel wszystko na gładką masę.
5. Zmocz ręce w chłodnej wodzie i zwiń zmieloną masę z ciecierzycą i przyprawami kulki wielkości piłki tenisowej.
6. Na głębokiej patelni lub rondlu podgrzej olej roślinny do temperatury 160 stopni Celsjusza. Smażyć kulki ciecierzycy w głębokim tłuszczu przez 2-3 minuty ze wszystkich stron na złoty kolor. Smażyć w małych porcjach po 2-4 sztuki na raz, w zależności od średnicy naczynia.
7. Połóż smażone kulki na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Tradycyjnie klasyczny Falafel jest zwykle podawany na stole z pastą sezamową tahini i świeżymi liśćmi sałaty.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g