Falafel klasyczny

Spróbuj zrobić swoje ulubione Arabskie jedzenie w domu! Klasyczny Falafel to tradycyjne danie kuchni arabskiej, dość popularne w Izraelu, Egipcie i innych krajach. Jest to głęboko smażone kulki z ziaren ciecierzycy lub innej fasoli, doprawione orientalnymi przyprawami. Danie jest całkowicie wegetariańskie, ale dzięki obecności roślin strączkowych okazuje się bardzo satysfakcjonujące i pożywne.
LaviniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 39 % 11 g
178 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h

1. Dokładnie opłucz ziarna ciecierzycy pod bieżącą wodą. Następnie przenieś groszek do rondla i zalej czystą wodą o temperaturze pokojowej, aby woda całkowicie przykryła ciecierzycę. Pozostaw go w tej pozycji na 8-10 godzin lub na noc. W tym czasie ciecierzyca jest nasycona wodą, zmiękcz i zwiększ rozmiar.

2. Odcedź pozostałą wodę przez durszlak lub sito. Połóż ręcznik papierowy na kilku warstwach na blasze do pieczenia lub dużej tacy i połóż na nim ciecierzycę. Przykryj ziarna kolejną warstwą ręcznika papierowego na wierzchu i kilkakrotnie osusz. Następnie pozostaw ciecierzycę na kilka godzin, aby całkowicie wyschła.

3. Umyj i osusz pietruszkę, kolendrę i miętę. Obierz czosnek z łuski i podziel na goździki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić na średnie kawałki o dowolnym kształcie.

4. Wlej ziarna ciecierzycy do miski blendera i włóż umyte zioła, czosnek i cebulę. Dodaj przyprawy: paprykę, kminek, mieloną kolendrę, prażone nasiona sezamu, sól i czarny pieprz. Włóż sodę oczyszczoną do miski. Włącz blender i na średnich obrotach zmiel wszystko na gładką masę.

5. Zmocz ręce w chłodnej wodzie i zwiń zmieloną masę z ciecierzycą i przyprawami kulki wielkości piłki tenisowej.

6. Na głębokiej patelni lub rondlu podgrzej olej roślinny do temperatury 160 stopni Celsjusza. Smażyć kulki ciecierzycy w głębokim tłuszczu przez 2-3 minuty ze wszystkich stron na złoty kolor. Smażyć w małych porcjach po 2-4 sztuki na raz, w zależności od średnicy naczynia.

7. Połóż smażone kulki na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Tradycyjnie klasyczny Falafel jest zwykle podawany na stole z pastą sezamową tahini i świeżymi liśćmi sałaty.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy