Chuck Chuck ze skondensowanym mlekiem

Chuck-Chuck dla tych, którzy nie jedzą miodu! Nawet bez niego pyszne! Chak Chak ze skondensowanym mlekiem to alternatywna opcja przygotowania tatarskiego słodkiego przysmaku bez użycia miodu. Dobrze nadaje się dla tych, którzy nie lubią miodu lub alergików. Oczywiście nie będzie to klasyczny Chuck-Chuck, ale prawie! I nie mniej smaczne!
NoahAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 36 % 26 g
węglowodany 56 % 40 g
410 kcal
IG: 0 / 13 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 15 min

rozbij jaja kurze w pojemnej misce, a następnie wlej do nich granulowany cukier, sól i dokładnie ubij trzepaczką do bujnej piany. Możesz użyć miksera do tych celów, ale bez fanatyzmu.

przesiej mąkę pszenną do osobnej dużej miski, a następnie dodaj mieszankę jajeczno-cukrową do tej mąki. Wszystko dobrze wymieszaj.

masło topi się w kuchence mikrofalowej (przy małej mocy) lub na kuchence, ale nie gotuje! Wlej ciepły płynny olej do miski z mieszanką mąki. Na tym etapie dodajemy również mleko (wodę) do przyszłego ciasta.

zaczynamy wyrabiać ciasto. Ugniataj, aż stanie się jednorodny, gładki. elastyczny. Powinien przestać przyklejać się do rąk. Z powstałego ciasta formujemy kulkę, kładziemy ją na dnie miski, dokręcamy miskę folią spożywczą na wierzchu. Włóż miskę ciasta do lodówki na pół godziny.

posyp stół mąką, wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 4 części. Rozwałkuj każdą część na cienki naleśnik. Pokrój naleśnik na cienkie paski, a następnie posiekaj każdy pasek słomką. Idealnie, jeśli paski ciasta będą w końcu mniej więcej tej samej długości i grubości - dzięki temu Chuck-Chuck będzie wyglądał bardziej estetycznie. Ale to jest opcjonalne. Nadal okaże się piękny i smaczny.

stawiamy głęboką patelnię z grubym dnem na dużym ogniu, wlewamy olej roślinny i czekamy, aż będzie bardzo gorący. Po prostu nie siedzimy - dobrze myjemy rodzynki, a następnie przenosimy je do szklanej lub porcelanowej miski i napełniamy ciepłą wodą. Pozostaw na 10 minut, a po spuszczeniu wody opłucz rodzynki przegotowaną wodą i połóż na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Możesz osuszyć rodzynki na wierzchu papierowymi serwetkami.

olej właśnie się rozgrzał-wkładamy do niego część pasków ciasta. Nie potrzeba wiele, aby równomiernie i dobrze się złożyły. Gotuj je przez 1-3 minuty w zależności od wielkości. Cienkie i małe smażą się bardzo szybko! Ważne jest, aby nie prześwietlać ich w głębokim tłuszczu. Usmażone ciasto rozprowadzamy łyżką cedzakową na szerokim naczyniu pokrytym ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar oleju. Smażyć wszystkie paski ciasta w ten sam sposób.

niech smażone ciasto ostygnie do temperatury pokojowej, a następnie w głębokiej misce wymieszaj je z rodzynkami, zalej skondensowanym mlekiem. ostrożnie, ale ostrożnie przeszkadzamy. Nie możesz użyć całego skondensowanego mleka, jeśli nie chcesz słodkiej słodyczy. Tworzymy wzgórze z mieszanki na pięknym płaskim talerzu, posypujemy cukrem pudrem na wierzchu. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.

wszystko gotowe i fantazyjny Chuck-Chuck można podać do stołu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy