skład / składniki
metoda gotowania
rozbij jaja kurze w pojemnej misce, a następnie wlej do nich granulowany cukier, sól i dokładnie ubij trzepaczką do bujnej piany. Możesz użyć miksera do tych celów, ale bez fanatyzmu.
przesiej mąkę pszenną do osobnej dużej miski, a następnie dodaj mieszankę jajeczno-cukrową do tej mąki. Wszystko dobrze wymieszaj.
masło topi się w kuchence mikrofalowej (przy małej mocy) lub na kuchence, ale nie gotuje! Wlej ciepły płynny olej do miski z mieszanką mąki. Na tym etapie dodajemy również mleko (wodę) do przyszłego ciasta.
zaczynamy wyrabiać ciasto. Ugniataj, aż stanie się jednorodny, gładki. elastyczny. Powinien przestać przyklejać się do rąk. Z powstałego ciasta formujemy kulkę, kładziemy ją na dnie miski, dokręcamy miskę folią spożywczą na wierzchu. Włóż miskę ciasta do lodówki na pół godziny.
posyp stół mąką, wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 4 części. Rozwałkuj każdą część na cienki naleśnik. Pokrój naleśnik na cienkie paski, a następnie posiekaj każdy pasek słomką. Idealnie, jeśli paski ciasta będą w końcu mniej więcej tej samej długości i grubości - dzięki temu Chuck-Chuck będzie wyglądał bardziej estetycznie. Ale to jest opcjonalne. Nadal okaże się piękny i smaczny.
stawiamy głęboką patelnię z grubym dnem na dużym ogniu, wlewamy olej roślinny i czekamy, aż będzie bardzo gorący. Po prostu nie siedzimy - dobrze myjemy rodzynki, a następnie przenosimy je do szklanej lub porcelanowej miski i napełniamy ciepłą wodą. Pozostaw na 10 minut, a po spuszczeniu wody opłucz rodzynki przegotowaną wodą i połóż na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Możesz osuszyć rodzynki na wierzchu papierowymi serwetkami.
olej właśnie się rozgrzał-wkładamy do niego część pasków ciasta. Nie potrzeba wiele, aby równomiernie i dobrze się złożyły. Gotuj je przez 1-3 minuty w zależności od wielkości. Cienkie i małe smażą się bardzo szybko! Ważne jest, aby nie prześwietlać ich w głębokim tłuszczu. Usmażone ciasto rozprowadzamy łyżką cedzakową na szerokim naczyniu pokrytym ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar oleju. Smażyć wszystkie paski ciasta w ten sam sposób.
niech smażone ciasto ostygnie do temperatury pokojowej, a następnie w głębokiej misce wymieszaj je z rodzynkami, zalej skondensowanym mlekiem. ostrożnie, ale ostrożnie przeszkadzamy. Nie możesz użyć całego skondensowanego mleka, jeśli nie chcesz słodkiej słodyczy. Tworzymy wzgórze z mieszanki na pięknym płaskim talerzu, posypujemy cukrem pudrem na wierzchu. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
wszystko gotowe i fantazyjny Chuck-Chuck można podać do stołu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g