domowe chebureki z chrupiącą skórką

chrupiące i soczyste chebureki, które nie mogą pomóc! Po raz kolejny zgodnie z naszym przepisem na długo zapomnisz o czeburku!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 61 % 33 g
węglowodany 28 % 15 g
369 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie składniki do gotowania cheburek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiać do dużej miski przez sito 500 gr. mąki, dodać 1 herbatę.l. cukier i 1 herbata.L. sól i ugniataj. Parzymy ciasto i wlewamy do miski na mąkę 250 ml. gorącej wody, jednocześnie ugniatając mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 50 gramów majonezu do ciasta i kontynuuj ugniatanie mikserem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dobrze zagniataj ciasto rękami przez około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugniataj ciasto rękami, aż będzie gęste i włóż do torby na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Grubo posiekaj 500 gr. cebulę, włóż ją do miski i zalej wrzącą wodą, po czym natychmiast odciągamy wodę przez durszlak.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj mięso mielone i przekręć 500 gr. baraniny, dla wygody na przemian mięso z cebulą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj posiekany tłuszcz z ogona do mielonego mięsa, do smaku Zira, sól, czerwony i czarny pieprz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj trochę bulionu mięsnego i dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wytnij żądany kawałek z ciasta i rozwałkuj go wałkiem do ciasta o pożądanej grubości.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Za pomocą odpowiedniej pokrywy Wytnij pożądany kształt dla chebureka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Równomiernie rozłóż mięso mielone po jednej stronie ciasta, zwilż brzegi wodą i połącz ciasto, ściskając widelcem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włącz piec i na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny do 180-190 °C.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Upewniamy się, że na styku ciasta nie ma przerwy i opuszczamy dwa czebureki do wrzącego oleju.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smażyć chebureki z obu stron na złoty kolor, po dwie minuty. Po usmażeniu usuwamy czebureki na ręczniku papierowym, aby wchłonęły nadmiar oleju, a następnie rozprowadzamy je na talerzu.

chebureki-danie Tatarów krymskich, Greków mariupolskich i ludów północno-kaukaskich, które każdy próbował przynajmniej raz w życiu, smażone w dużej ilości oleju roślinnego lub tłuszczu jagnięcego. Złociste, paląco gorące, zawsze są tak smaczne, że rzadko można ograniczyć się do jednego i zawsze chcesz suplementu.
Cheburek to placek z przaśnego ciasta nadziewany posiekaną tłustą jagnięciną z dużą ilością cebuli i przypraw. Chebureki... Co jeszcze można o nich powiedzieć? Najpierw musisz ugotować, a następnie pobrać próbkę! Cienkie chrupiące ciasto, soczyste nadzienie... To bardzo smaczne danie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal / 100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal / 100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy