skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie składniki do gotowania cheburek.
Krok 2:
Przesiać do dużej miski przez sito 500 gr. mąki, dodać 1 herbatę.l. cukier i 1 herbata.L. sól i ugniataj. Parzymy ciasto i wlewamy do miski na mąkę 250 ml. gorącej wody, jednocześnie ugniatając mikserem.
Krok 3:
Dodaj 50 gramów majonezu do ciasta i kontynuuj ugniatanie mikserem.
Krok 4:
Następnie dobrze zagniataj ciasto rękami przez około 10 minut.
Krok 5:
Ugniataj ciasto rękami, aż będzie gęste i włóż do torby na 30 minut.
Krok 6:
Grubo posiekaj 500 gr. cebulę, włóż ją do miski i zalej wrzącą wodą, po czym natychmiast odciągamy wodę przez durszlak.
Krok 7:
Przygotuj mięso mielone i przekręć 500 gr. baraniny, dla wygody na przemian mięso z cebulą.
Krok 8:
Dodaj posiekany tłuszcz z ogona do mielonego mięsa, do smaku Zira, sól, czerwony i czarny pieprz.
Krok 9:
Dodaj trochę bulionu mięsnego i dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Wytnij żądany kawałek z ciasta i rozwałkuj go wałkiem do ciasta o pożądanej grubości.
Krok 11:
Za pomocą odpowiedniej pokrywy Wytnij pożądany kształt dla chebureka.
Krok 12:
Równomiernie rozłóż mięso mielone po jednej stronie ciasta, zwilż brzegi wodą i połącz ciasto, ściskając widelcem.
Krok 13:
Włącz piec i na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny do 180-190 °C.
Krok 14:
Upewniamy się, że na styku ciasta nie ma przerwy i opuszczamy dwa czebureki do wrzącego oleju.
Krok 15:
Smażyć chebureki z obu stron na złoty kolor, po dwie minuty. Po usmażeniu usuwamy czebureki na ręczniku papierowym, aby wchłonęły nadmiar oleju, a następnie rozprowadzamy je na talerzu.
chebureki-danie Tatarów krymskich, Greków mariupolskich i ludów północno-kaukaskich, które każdy próbował przynajmniej raz w życiu, smażone w dużej ilości oleju roślinnego lub tłuszczu jagnięcego. Złociste, paląco gorące, zawsze są tak smaczne, że rzadko można ograniczyć się do jednego i zawsze chcesz suplementu.
Cheburek to placek z przaśnego ciasta nadziewany posiekaną tłustą jagnięciną z dużą ilością cebuli i przypraw. Chebureki... Co jeszcze można o nich powiedzieć? Najpierw musisz ugotować, a następnie pobrać próbkę! Cienkie chrupiące ciasto, soczyste nadzienie... To bardzo smaczne danie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal / 100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal / 100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g