szybkie pączki na mleku smażone w oleju
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
w szklance mleka dodaj łyżeczkę cukru i sól na czubku noża.Zagotować .
dodaj szklankę mąki, zdejmij z ognia i mieszaj ,aż ciasto oderwie się od boków patelni.Schłodź trochę, dodaj 3 jajka(dodałem 2) i dokładnie wymieszaj.
ugniatałem ciasto rękami, ponieważ przykleja się do rąk przed pieczeniem zwilżyłem ręce wodą.
wziąłem ciasto łyżeczką, uformowałem kulki i włożyłem do gorącego oleju roślinnego.Smaż, aż pojawi się jasnobrązowa skorupa.
gotowe pączki posyp cukrem pudrem.Jeśli weźmiesz ciasto łyżką stołową, będą one miały większą objętość (jak chcesz)podczas pieczenia, zwiększą objętość.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g