Chuck Chuck jest prosty

Przygotuj prawdziwy Chuck - Chuck-zaskocz i zachwyć bliskich! Chuck Chuck z wódką to odmiana przyrządzania słynnego orientalnego przysmaku z dodatkiem odrobiny alkoholu do ciasta. Robią to nie tylko dla chrupania, ale także dlatego, że takie ciasto pochłania mniej tłuszczu podczas głębokiego smażenia. A to duży plus! Okazuje się, że ten sam Chuck-Chuck w smaku i wyglądzie, ale bardziej przydatny.
nice_kitten06Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 46 % 35 g
węglowodany 46 % 35 g
483 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

przygotowanie tej orientalnej uczty nie jest trudne:

1. Rozbij jajka na dużą miskę i ubij je trzepaczką. Następnie dodaj mąkę, sól, kontynuuj mieszanie mieszanki trzepaczką. W trakcie nalewania wódki przeszkadzamy. Następnie zaczynamy ugniatać ciasto rękami, aż będzie gładkie. W takim przypadku ciasto powinno pozostać wystarczająco strome-jak na pierogi lub makaron. Jeśli ciasto jest zbyt sztywne, łatwo to naprawić, dodając niewielką ilość ciepłej przegotowanej wody-stopniowo, dosłownie pół łyżeczki. Gotowe ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie gluten zawarty w mące pęcznieje, a ciasto w pracy będzie bardziej posłuszne i plastyczne.

2. Posyp powierzchnię roboczą niewielką ilością mąki, dosłownie odkurz. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozkładamy folię, kroimy ciasto na cztery części. Każdą część zwijamy w bardzo cienką warstwę, którą kroimy w paski o szerokości około 2 cm, a następnie zaczynamy ciąć każdy pasek w poprzek na paski o grubości 0,3 cm. Im cieńsze cięcie, tym cieńsze będą kostki smażonego ciasta w gotowym Chuck Chuck.

3. Wlej olej roślinny do rondla z grubym dnem i umieść go na dużym ogniu, aby dobrze się rozgrzał. Gdy tylko olej stanie się gorący, zaczynamy smażyć półfabrykaty ciasta, układając je stopniowo, partiami, we wrzącym oleju. Jednocześnie zmniejszamy ogrzewanie do minimum. Pieczone półfabrykaty mieszamy łyżką cedzakową, gotujemy je przez 1-2 minuty - do pięknego złotego koloru. Gotowe rozłóż łyżką cedzakową na warstwie ręczników papierowych, które wchłoną nadmiar oleju. Pozwól przedmiotom całkowicie ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie przenieś je do dużego pojemnika (nie plastikowego).

4. Rozłóż miód w małym rondlu, wlej do niego cukier. Stawiamy rondel na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Powinna pojawić się piana, a cukier powinien się całkowicie stopić. Wlej schłodzone półfabrykaty gorącym syropem, wszystko dobrze wymieszaj. Na dużym płaskim naczyniu tworzymy zjeżdżalnię z półfabrykatów pokrytych syropem, dociskamy je ciasno do siebie. Pozwól Chuck-Chuck ostygnąć i zestalić się, po czym możesz podać go z aromatyczną herbatą ziołową.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy