skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie tej orientalnej uczty nie jest trudne:
1. Rozbij jajka na dużą miskę i ubij je trzepaczką. Następnie dodaj mąkę, sól, kontynuuj mieszanie mieszanki trzepaczką. W trakcie nalewania wódki przeszkadzamy. Następnie zaczynamy ugniatać ciasto rękami, aż będzie gładkie. W takim przypadku ciasto powinno pozostać wystarczająco strome-jak na pierogi lub makaron. Jeśli ciasto jest zbyt sztywne, łatwo to naprawić, dodając niewielką ilość ciepłej przegotowanej wody-stopniowo, dosłownie pół łyżeczki. Gotowe ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie gluten zawarty w mące pęcznieje, a ciasto w pracy będzie bardziej posłuszne i plastyczne.
2. Posyp powierzchnię roboczą niewielką ilością mąki, dosłownie odkurz. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozkładamy folię, kroimy ciasto na cztery części. Każdą część zwijamy w bardzo cienką warstwę, którą kroimy w paski o szerokości około 2 cm, a następnie zaczynamy ciąć każdy pasek w poprzek na paski o grubości 0,3 cm. Im cieńsze cięcie, tym cieńsze będą kostki smażonego ciasta w gotowym Chuck Chuck.
3. Wlej olej roślinny do rondla z grubym dnem i umieść go na dużym ogniu, aby dobrze się rozgrzał. Gdy tylko olej stanie się gorący, zaczynamy smażyć półfabrykaty ciasta, układając je stopniowo, partiami, we wrzącym oleju. Jednocześnie zmniejszamy ogrzewanie do minimum. Pieczone półfabrykaty mieszamy łyżką cedzakową, gotujemy je przez 1-2 minuty - do pięknego złotego koloru. Gotowe rozłóż łyżką cedzakową na warstwie ręczników papierowych, które wchłoną nadmiar oleju. Pozwól przedmiotom całkowicie ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie przenieś je do dużego pojemnika (nie plastikowego).
4. Rozłóż miód w małym rondlu, wlej do niego cukier. Stawiamy rondel na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Powinna pojawić się piana, a cukier powinien się całkowicie stopić. Wlej schłodzone półfabrykaty gorącym syropem, wszystko dobrze wymieszaj. Na dużym płaskim naczyniu tworzymy zjeżdżalnię z półfabrykatów pokrytych syropem, dociskamy je ciasno do siebie. Pozwól Chuck-Chuck ostygnąć i zestalić się, po czym możesz podać go z aromatyczną herbatą ziołową.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g