skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ubij jajko.
Krok 2:
Dodaj koniak (lub wódkę).
Krok 3:
Przesiej mąkę i zagniataj ciasto. Gdy trudno jest mieszać łyżką, rozłóż ciasto na stole i ugniataj.
Krok 4:
W ten sposób. Pozwól ciastu odpocząć przez co najmniej 10 minut. Możesz zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki, aby rano w weekend zachwycić rodzinę świeżym chrustem.
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto.
Krok 6:
Im cieńszy - tym lepiej. Nie zapomnij posypać ciasta mąką.
Krok 7:
Zaczynamy formować chrust. Pierwszą opcją są prostokąty, których jedna krawędź jest przewleczona przez otwór w środku.
Krok 8:
Duże i małe.
Krok 9:
Drugą opcją jest cienki makaron.
Krok 10:
Podczas formowania i zwijania-zaczynamy smażyć pierwszą partię. Rozgrzej olej i rozłóż trochę chrustu. Kilka minut-i odwróć.
Krok 11:
Trzecią opcją formowania jest szeroki makaron. Jej też - w rozgrzanym oleju.
Krok 12:
I odwróć.
Krok 13:
Rozłóż gotowy chrust na serwetce, aby stos tłuszczu.
Krok 14:
Schłodzić gotowy chrust i posypać proszkiem.
Krok 15:
Jest bardzo smaczny do jedzenia z zimnym mlekiem.
Krok 16:
A jeśli za oknem jest zima - to z herbatą ziołową z cukrem, cytryną i imbirem.
Krok 17:
A jeśli rano - to z kawą.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g