chrust z koniakiem smażony w oleju słonecznikowym

chrust to stara słodycz. Przygotuj go w domu szybko i łatwo! Wiele narodów ma cienkie, chrupiące słodycze z dużą ilością masła i cukru lub proszku. Nie zjesz ich dużo, ale nikt nie zabroni jeść kilku rzeczy. Przeczytaj, jak gotować klasyczny chrust w domu!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 47 % 39 g
węglowodany 47 % 39 g
523 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ubij jajko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj koniak (lub wódkę).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę i zagniataj ciasto. Gdy trudno jest mieszać łyżką, rozłóż ciasto na stole i ugniataj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W ten sposób. Pozwól ciastu odpocząć przez co najmniej 10 minut. Możesz zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki, aby rano w weekend zachwycić rodzinę świeżym chrustem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Im cieńszy - tym lepiej. Nie zapomnij posypać ciasta mąką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zaczynamy formować chrust. Pierwszą opcją są prostokąty, których jedna krawędź jest przewleczona przez otwór w środku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Duże i małe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Drugą opcją jest cienki makaron.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas formowania i zwijania-zaczynamy smażyć pierwszą partię. Rozgrzej olej i rozłóż trochę chrustu. Kilka minut-i odwróć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Trzecią opcją formowania jest szeroki makaron. Jej też - w rozgrzanym oleju.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I odwróć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż gotowy chrust na serwetce, aby stos tłuszczu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Schłodzić gotowy chrust i posypać proszkiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Jest bardzo smaczny do jedzenia z zimnym mlekiem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    A jeśli za oknem jest zima - to z herbatą ziołową z cukrem, cytryną i imbirem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    A jeśli rano - to z kawą.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy