Chebupeli gorąca rzecz

chrupiące i przepyszne rumiane chebupelle to świetna kolacja dla rodziny! Zachwyć swoich bliskich smażonymi w głębokim tłuszczu domowymi chebupelami. Nie wiesz co to jest? Coś pomiędzy smażonymi pierogami a cheburekami. Takie sobie małe chebureczki :) bardzo smaczne, muszę powiedzieć. A gotowanie nie jest trudne, spróbujemy?
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 41 % 18 g
węglowodany 39 % 17 g
263 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej 250 g mąki, włóż do niej sól, wymieszaj. Wlać mieszaninę wrzącą wodą, dobrze wymieszać i lekko ostudzić. Wlej oliwę z oliwek, ponownie wymieszaj. Przesiej pozostałą mąkę, dodaj ją stopniowo, wyrabiając ciasto. Ugniataj, aż przestanie przyklejać się do rąk. Uformuj z niego kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przekręć wieprzowinę i wołowinę. Lepiej to zrobić 2 razy. Obierz i drobno posiekaj cebulę, połóż ją na farszu. Wlej mleko, dodaj sól i czarny pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę (o grubości około 2 mm). Wytnij małe kółka z ciasta w okrągły kształt. Możesz po prostu użyć szklanki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na każdym kółku umieść 1 łyżeczkę. z górną częścią nadzienia, złóż okrąg na pół, ściskając krawędzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym. Smaż chebupelle na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy