skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej 250 g mąki, włóż do niej sól, wymieszaj. Wlać mieszaninę wrzącą wodą, dobrze wymieszać i lekko ostudzić. Wlej oliwę z oliwek, ponownie wymieszaj. Przesiej pozostałą mąkę, dodaj ją stopniowo, wyrabiając ciasto. Ugniataj, aż przestanie przyklejać się do rąk. Uformuj z niego kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
Krok 2:
Przekręć wieprzowinę i wołowinę. Lepiej to zrobić 2 razy. Obierz i drobno posiekaj cebulę, połóż ją na farszu. Wlej mleko, dodaj sól i czarny pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę (o grubości około 2 mm). Wytnij małe kółka z ciasta w okrągły kształt. Możesz po prostu użyć szklanki.
Krok 4:
Na każdym kółku umieść 1 łyżeczkę. z górną częścią nadzienia, złóż okrąg na pół, ściskając krawędzie.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię olejem roślinnym. Smaż chebupelle na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g