skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Polędwiczki wieprzowe kroimy na średnie kawałki i skręcamy w maszynce do mięsa wraz z cebulą. Do przygotowania mięsa mielonego można również użyć blendera. Dodaj jedno jajko, sól i mieszankę papryki do smaku do mięsa mielonego. Miękisz chlebowy (dosłownie kilka kawałków) moczymy w mleku przez kilka minut, a także dodajemy do mięsa mielonego. Dobrze wymieszaj zawartość rękami, aż będzie gładka.
Krok 2:
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie przez dziesięć minut. Przenosimy je do zimnej wody do ostygnięcia. Następnie obieramy je ze skorupy, kroimy w kostkę i lekko solimy, aby nadzienie nie było świeże.
Krok 3:
Wsyp bułkę tartą do płaskiego naczynia, wymieszaj z papryką i włoskimi ziołami. W innym talerzu, w którym wygodnie będzie zanurzyć kotlety, wbij 2-3 jajka, dodaj je i poluzuj. Wlej mąkę do trzeciego płaskiego talerza.
Krok 4:
Weź ciasto mielone, uformuj ciasto, umieść niewielką ilość nadzienia na środku i mocno ściśnij krawędzie. Następnie kotlet można lekko zwinąć w dłoniach, nadając mu Podłużny kształt. Robimy to z całym mięsem mielonym.
Krok 5:
Bierzemy kotlet i zanurzamy go najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Robimy to ze wszystkimi kotletami.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię i dobrze podgrzej go na dużym ogniu, po czym zmniejsz ogień. Rozłóż kotlety i smaż z każdej strony przez 7-10 minut. Dostosuj ogień, aby kotlety nie były spalone na zewnątrz i rozmoczone w środku.
Krok 7:
Układamy smażone kotlety na ręczniku papierowym, aby resztki tłuszczu zostały wchłonięte. Podawaj kotlety z dowolnym dodatkiem i świeżymi warzywami.
kotlety z jajkiem w środku w niezwykłej panierce
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g