kotlety wieprzowe z mielonym jajkiem w środku

kotlety z jajkiem w głębokim tłuszczu to danie na wakacje. Kotlety wieprzowe z mielonym jajkiem w środku dobrze podawać z puree ziemniaczanym, makaronem, kaszą gryczaną, jęczmieniem perłowym i innymi zbożami. Świetnie nadają się również duszona kapusta i mieszanki świeżych warzyw. Dzięki obecności papryki i włoskich ziół w panierce kotlety są czerwonawe i mają oryginalny smak. Gotuj i digustuj bez zwlekania!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 58 % 31 g
węglowodany 25 % 13 g
357 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Polędwiczki wieprzowe kroimy na średnie kawałki i skręcamy w maszynce do mięsa wraz z cebulą. Do przygotowania mięsa mielonego można również użyć blendera. Dodaj jedno jajko, sól i mieszankę papryki do smaku do mięsa mielonego. Miękisz chlebowy (dosłownie kilka kawałków) moczymy w mleku przez kilka minut, a także dodajemy do mięsa mielonego. Dobrze wymieszaj zawartość rękami, aż będzie gładka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie przez dziesięć minut. Przenosimy je do zimnej wody do ostygnięcia. Następnie obieramy je ze skorupy, kroimy w kostkę i lekko solimy, aby nadzienie nie było świeże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wsyp bułkę tartą do płaskiego naczynia, wymieszaj z papryką i włoskimi ziołami. W innym talerzu, w którym wygodnie będzie zanurzyć kotlety, wbij 2-3 jajka, dodaj je i poluzuj. Wlej mąkę do trzeciego płaskiego talerza.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź ciasto mielone, uformuj ciasto, umieść niewielką ilość nadzienia na środku i mocno ściśnij krawędzie. Następnie kotlet można lekko zwinąć w dłoniach, nadając mu Podłużny kształt. Robimy to z całym mięsem mielonym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bierzemy kotlet i zanurzamy go najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Robimy to ze wszystkimi kotletami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię i dobrze podgrzej go na dużym ogniu, po czym zmniejsz ogień. Rozłóż kotlety i smaż z każdej strony przez 7-10 minut. Dostosuj ogień, aby kotlety nie były spalone na zewnątrz i rozmoczone w środku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Układamy smażone kotlety na ręczniku papierowym, aby resztki tłuszczu zostały wchłonięte. Podawaj kotlety z dowolnym dodatkiem i świeżymi warzywami.

kotlety z jajkiem w środku w niezwykłej panierce

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy