indyjskie Pakory warzywne

to chrupiące kawałki ciasta nie pozostawiają nikogo obojętnym! Indyjskie Pakory warzywne należą do tradycyjnych indyjskich przekąsek, ale mogą być również podawane jako danie główne. Są to kawałki rozdrobnionych warzyw w cieście, smażone w głębokim tłuszczu. Z reguły jest to danie całkowicie Wegetariańskie, którego podstawowy smak nadaje inna kombinacja indyjskich przypraw, takich jak garam masala z ostrą papryczką chili.
KandinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 58 % 26 g
węglowodany 36 % 16 g
306 kcal
IG: 31 / 0 / 69

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Opłucz ziemniaki, gotuj w mundurach, aż będą ugotowane. Następnie obierz i rozgnieć widelcem, aż będzie puree, bez dodawania wody lub mleka.

2. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.

3. Szpinak opłucz pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie drobno posiekaj.

4. Opłucz, osusz i drobno posiekaj kolendrę.

5. Przesiej wymaganą ilość mąki do miski, dodaj do niej proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj suche składniki. Następnie włóż przyprawy-ostry mielony pieprz, garam masala i sól. Ponownie dokładnie wymieszaj przyprawy i mąkę.

6. W środku mąki zrób zagłębienie i wlej wodę. Dodaj sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj mąkę z płynem, wyrabiając ciasto. Powinien mieć płynną konsystencję.

7. W misce z ciastem dodaj drobno posiekane ziemniaki, cebulę, szpinak i kolendrę. Wszystko dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić warzywa i zioła w cieście.

8. Na głęboką patelnię (lub patelnię z grubym dnem) wlej wystarczającą ilość oleju roślinnego do głębokiego smażenia. Postaw patelnię na ogniu i rozgrzej olej na średnim ogniu. Następnie musisz sprawdzić gotowość oleju do procesu smażenia. Aby to zrobić, wystarczy wrzucić kawałek chleba do podgrzanego oleju roślinnego. Gdy tylko zacznie skwierczeć i stanie się brązowy, możesz zacząć smażyć Pakory.

9. Za pomocą łyżki stołowej nabierz mieszankę ciasta z warzywami i ostrożnie zanurz w gorącym oleju. Smaż Pakory przez około 5 minut, aż pokryją się złotobrązową skórką. Połóż smażone Pakory na ręczniku papierowym lub serwetce, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Następnie przenieś je na talerz i podawaj razem z sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Garam Masala - 379   kcal/100g

Podobne przepisy