skład / składniki
metoda gotowania
1. Opłucz ziemniaki, gotuj w mundurach, aż będą ugotowane. Następnie obierz i rozgnieć widelcem, aż będzie puree, bez dodawania wody lub mleka.
2. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
3. Szpinak opłucz pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie drobno posiekaj.
4. Opłucz, osusz i drobno posiekaj kolendrę.
5. Przesiej wymaganą ilość mąki do miski, dodaj do niej proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj suche składniki. Następnie włóż przyprawy-ostry mielony pieprz, garam masala i sól. Ponownie dokładnie wymieszaj przyprawy i mąkę.
6. W środku mąki zrób zagłębienie i wlej wodę. Dodaj sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj mąkę z płynem, wyrabiając ciasto. Powinien mieć płynną konsystencję.
7. W misce z ciastem dodaj drobno posiekane ziemniaki, cebulę, szpinak i kolendrę. Wszystko dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić warzywa i zioła w cieście.
8. Na głęboką patelnię (lub patelnię z grubym dnem) wlej wystarczającą ilość oleju roślinnego do głębokiego smażenia. Postaw patelnię na ogniu i rozgrzej olej na średnim ogniu. Następnie musisz sprawdzić gotowość oleju do procesu smażenia. Aby to zrobić, wystarczy wrzucić kawałek chleba do podgrzanego oleju roślinnego. Gdy tylko zacznie skwierczeć i stanie się brązowy, możesz zacząć smażyć Pakory.
9. Za pomocą łyżki stołowej nabierz mieszankę ciasta z warzywami i ostrożnie zanurz w gorącym oleju. Smaż Pakory przez około 5 minut, aż pokryją się złotobrązową skórką. Połóż smażone Pakory na ręczniku papierowym lub serwetce, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Następnie przenieś je na talerz i podawaj razem z sosem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Garam Masala - 379 kcal/100g