skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty.
Krok 2:
Wymieszaj jajko z kefirem, dodaj sodę i wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj cukier i sól, wymieszaj.
Krok 4:
Wlej roztopione masło.
Krok 5:
Przełóż mąkę przez sito i dodaj do masy.
Krok 6:
Zagnieść gęste ciasto i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto o grubości 1 cm i wytnij kółka.
Krok 8:
Nasmaruj pergamin olejem roślinnym. Rozłóż kółka i przebij widelcem.
Krok 9:
Podpłomyki piecze się w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto podawać na stole w ciepłej formie. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g