proste bułeczki na maśle i kefirze w piekarniku

umiarkowanie słodkie i porowate wypieki, szybko się gotują. Podpłomyki na maśle i kefirze gotuje się na sodzie oczyszczonej. Dlatego nie trzeba długo czekać na dopasowanie ciasta. Ale należy go pozostawić na 20-30 minut w spokoju, aby ciasto odpoczęło. Następnie możesz wyciąć figurki i upiec. Nie ma potrzeby smarowania powierzchni. Takie pachnące i miękkie pączki można podawać z mlekiem, herbatą, jogurtem lub sokiem.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 70 % 44 g
312 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj jajko z kefirem, dodaj sodę i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i sól, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej roztopione masło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przełóż mąkę przez sito i dodaj do masy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść gęste ciasto i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto o grubości 1 cm i wytnij kółka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj pergamin olejem roślinnym. Rozłóż kółka i przebij widelcem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podpłomyki piecze się w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto podawać na stole w ciepłej formie. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy