skład / składniki
metoda gotowania
pierwszym krokiem jest włączenie piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza do trybu konwekcji lub ogrzewania na górze i na dole.
do tego dania używa się cienkich arkuszy chleba pita, które można łatwo kupić w każdym dziale chleba, nawet w małym sklepie. Głównym warunkiem jest to, że jest świeży i miękki, a następnie można go łatwo zwinąć w kopertę lub nadać mu dowolny wygodny kształt.
potrzebna będzie również szynka. Weź ten, który najbardziej Ci się podoba. Należy go obrać ze skóry, jeśli jest dostępny, i pokroić na małe kawałki o dowolnym kształcie - można to zrobić w paski, można to zrobić w środkowych kwadratach.
ser należy zetrzeć na średniej tarce. Możesz użyć dowolnego twardego sera, który jest obecnie w gospodarstwie - Cheddar, holenderski, rosyjski, Eden lub inny. W razie potrzeby twardy ser można zastąpić mozzarellą.
rozbij jajka kurze do miski i lekko ubij je ręczną miotłą do gotowania lub zwykłym widelcem stołowym. Mocne ubijanie nie jest wymagane-tylko po to, aby mieszanina jaj stała się jednorodną konsystencją.
połóż arkusz folii spożywczej na blasze do pieczenia. I połóż arkusz cienkiego chleba pita na wierzchu. Połóż połowę posiekanej szynki i startego sera na środku chleba pita. Uformuj z nadzienia coś w rodzaju gniazda, pozostawiając trochę miejsca lub wgłębienie na środku. Wlej tam połowę porcji ubitego jajka. Trzymając końce chleba pita, zawiń chleb pita w kopertę, aby nadzienie pozostało w środku. Następnie zawiń kopertę pita w folię. Zawiń dokładnie tę samą kopertę z innego chleba pita, wkładając do niej pozostałą połowę nadzienia.
połóż owinięte folią koperty pita na blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piec chleb pita z nadzieniem przez 20-25 minut, aż będzie gotowy.
podawaj chleb pita z szynką i jajkiem w piekarniku na gorąco, dodatkowo przyozdobiony natką pietruszki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal / 100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal / 100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g