gorąca pita z szynką i jajkiem w piekarniku

pożywne i pyszne śniadanie na twoim stole! Gorący chleb pita z szynką i jajkiem w piekarniku to najprostsze danie, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Jeśli wcześniej zmielisz wszystkie niezbędne składniki wieczorem, możesz prawie 2 razy skrócić czas gotowania rano.
FrancaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 15 g
tłuszcze 38 % 17 g
węglowodany 29 % 13 g
255 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

pierwszym krokiem jest włączenie piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza do trybu konwekcji lub ogrzewania na górze i na dole.

do tego dania używa się cienkich arkuszy chleba pita, które można łatwo kupić w każdym dziale chleba, nawet w małym sklepie. Głównym warunkiem jest to, że jest świeży i miękki, a następnie można go łatwo zwinąć w kopertę lub nadać mu dowolny wygodny kształt.

potrzebna będzie również szynka. Weź ten, który najbardziej Ci się podoba. Należy go obrać ze skóry, jeśli jest dostępny, i pokroić na małe kawałki o dowolnym kształcie - można to zrobić w paski, można to zrobić w środkowych kwadratach.

ser należy zetrzeć na średniej tarce. Możesz użyć dowolnego twardego sera, który jest obecnie w gospodarstwie - Cheddar, holenderski, rosyjski, Eden lub inny. W razie potrzeby twardy ser można zastąpić mozzarellą.

rozbij jajka kurze do miski i lekko ubij je ręczną miotłą do gotowania lub zwykłym widelcem stołowym. Mocne ubijanie nie jest wymagane-tylko po to, aby mieszanina jaj stała się jednorodną konsystencją.

połóż arkusz folii spożywczej na blasze do pieczenia. I połóż arkusz cienkiego chleba pita na wierzchu. Połóż połowę posiekanej szynki i startego sera na środku chleba pita. Uformuj z nadzienia coś w rodzaju gniazda, pozostawiając trochę miejsca lub wgłębienie na środku. Wlej tam połowę porcji ubitego jajka. Trzymając końce chleba pita, zawiń chleb pita w kopertę, aby nadzienie pozostało w środku. Następnie zawiń kopertę pita w folię. Zawiń dokładnie tę samą kopertę z innego chleba pita, wkładając do niej pozostałą połowę nadzienia.

połóż owinięte folią koperty pita na blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piec chleb pita z nadzieniem przez 20-25 minut, aż będzie gotowy.

podawaj chleb pita z szynką i jajkiem w piekarniku na gorąco, dodatkowo przyozdobiony natką pietruszki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal / 100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy