skład / składniki
metoda gotowania
jabłka lepiej brać zielone, gęste, kwaśne odmiany Granny Smith lub Simirenko. Jabłka powinny być wystarczająco duże. Możesz użyć jabłek, których nikt nie chce dokończyć, ponieważ są twarde lub kwaśne :) nie możesz użyć zgniłych i połamanych jabłek, które zostaną przycięte na duże kawałki.
jabłka należy dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem.
1. Z jabłek należy ostrożnie wyciąć rdzeń z pestkami, aby nie było otworu przelotowego,a sok nie wyciekł. Zwykle robię to małym obieraczką do warzyw. Możliwe jest użycie urządzenia do wydrążania jabłek, ale robi ono otwór w jabłkach i musimy tego uniknąć.
2. Orzechy włoskie należy lekko usmażyć na suchej patelni i posiekać, drobno posiekać nożem. Możesz eksperymentować i próbować innych orzechów, ale wydaje mi się, że orzechy włoskie z jabłkami łączą się w najlepszy możliwy sposób.
zwykle używam dużych, ciemnych odmian rodzynek - Terma lub Isabella, ale można też użyć jasnych. Rodzynki należy dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
możesz użyć dowolnych przypraw, ale uważam, że kardamon, imbir, cynamon najlepiej łączą się z jabłkami. Jeśli używasz nie zmielonych przypraw, należy je najpierw zmielić w moździerzu lub w blenderze.
rodzynki, drobno posiekane orzechy, a także mielone przyprawy muszą być dobrze wymieszane. jeśli używasz cukru, możesz w tym momencie dodać go do mieszanki orzechów i rodzynek.
3. Napełnij jabłko mieszanką rodzynek, orzechów i przypraw. Do każdego jabłka dodaj łyżeczkę miodu. jeśli używasz cukier można z niego zrobić syrop i dodać w tym momencie.
wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub folią. Lub zawiń każde jabłko w folię, pozostawiając górną część otwartą.
piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 min.
podawaj gotowe jabłka schłodzone, w razie potrzeby danie można ozdobić cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g