pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami w piekarniku

oryginalny przepis na pieczone jabłka. Przepis jest bardzo prosty, można go przygotować z dziećmi. To będzie interesujące dla tych, którzy lubią eksperymentować. Nigdzie nie spotkałem przepisu w tym wykonaniu, więc można go uznać za oryginalny.
MaksimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 76 % 16 g
112 kcal
IG: 56 / 13 / 31

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

jabłka lepiej brać zielone, gęste, kwaśne odmiany Granny Smith lub Simirenko. Jabłka powinny być wystarczająco duże. Możesz użyć jabłek, których nikt nie chce dokończyć, ponieważ są twarde lub kwaśne :) nie możesz użyć zgniłych i połamanych jabłek, które zostaną przycięte na duże kawałki.

jabłka należy dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem.

1. Z jabłek należy ostrożnie wyciąć rdzeń z pestkami, aby nie było otworu przelotowego,a sok nie wyciekł. Zwykle robię to małym obieraczką do warzyw. Możliwe jest użycie urządzenia do wydrążania jabłek, ale robi ono otwór w jabłkach i musimy tego uniknąć.

2. Orzechy włoskie należy lekko usmażyć na suchej patelni i posiekać, drobno posiekać nożem. Możesz eksperymentować i próbować innych orzechów, ale wydaje mi się, że orzechy włoskie z jabłkami łączą się w najlepszy możliwy sposób.

zwykle używam dużych, ciemnych odmian rodzynek - Terma lub Isabella, ale można też użyć jasnych. Rodzynki należy dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

możesz użyć dowolnych przypraw, ale uważam, że kardamon, imbir, cynamon najlepiej łączą się z jabłkami. Jeśli używasz nie zmielonych przypraw, należy je najpierw zmielić w moździerzu lub w blenderze.

rodzynki, drobno posiekane orzechy, a także mielone przyprawy muszą być dobrze wymieszane. jeśli używasz cukru, możesz w tym momencie dodać go do mieszanki orzechów i rodzynek.

3. Napełnij jabłko mieszanką rodzynek, orzechów i przypraw. Do każdego jabłka dodaj łyżeczkę miodu. jeśli używasz cukier można z niego zrobić syrop i dodać w tym momencie.

wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub folią. Lub zawiń każde jabłko w folię, pozostawiając górną część otwartą.

piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 min.

podawaj gotowe jabłka schłodzone, w razie potrzeby danie można ozdobić cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy