podudzia a la pilaw z ryżem gotowanym na parze z marchewką i cebulą

bardzo smaczne i delikatne udka z kurczaka, aromatyczny ryż! Pieczone udka z kurczaka z ryżem w piekarniku można przygotować w formie ceramicznej lub szklanej. Wskazane jest użycie gotowanego na parze ryżu z długimi ziarnami, wtedy będzie kruchy dodatek. Udka z kurczaka szybko się gotują i świetnie komponują się z ryżem. A ze względu na mięso i wodę uzyskuje się bulion, w którym gotuje się ryż. Jest to bardzo satysfakcjonujące i aromatyczne danie, można je podawać ze świeżymi warzywami lub sałatką.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 8 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 18 % 3 g
99 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty. Rozmrozić nogi kurczaka. Jeśli chcesz określić dokładną ilość, umieść golenie w pustej formie, ile będzie pasować. Jeśli mięso pozostaje, wyślij je z powrotem do zamrażarki. Obierz marchewki, spłucz czystą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podudzia dobrze spłucz wodą, osusz i włóż do miski. Posyp przyprawą do kurczaka i solą, wymieszaj. W razie potrzeby można pozostawić na 20 minut do marynowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nożem pokrój obraną cebulę na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marchewka z cebulą lekko usmaż na oleju roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na dnie naczynia do pieczenia ułóż tosty z warzyw. Następnie posyp surowy ryż.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż golenie, powinny ściśle przylegać do siebie. Oczywiście, jeśli chcesz, możesz umieścić dowolną ilość mięsa. Wlej gorącą wodę, aby ryż zniknął, sól do smaku. Wodę można wcześniej podgrzać w czajniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj formę folią lub pokrywką, włóż do piekarnika. Włącz ogień, piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni. Mięso z ryżem gotuje się około 1 godziny. Okresowo musisz obserwować stan naczynia. Jeśli cały płyn się zagotuje, musisz dodać niewielką ilość wody, aby ryż dobrze się gotował.

po 1 godzinie wyłącz piekarnik i pozostaw naczynie na kolejne 15-20 minut. Następnie możesz uzyskać formę, ułożyć kilka łyżek pachnącego i soczystego ryżu i mięsa na talerzach. W piekarniku uzyskuje się bardzo smaczny ryż, zwłaszcza jeśli gotuje się go z kurczakiem. Takie danie można przygotować na blasze do pieczenia i podać na świątecznym stole. Podczas pieczenia możesz przygotować inne potrawy, na przykład zrobić przekąskę z pomidorów lub kanapki. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy