skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty. Rozmrozić nogi kurczaka. Jeśli chcesz określić dokładną ilość, umieść golenie w pustej formie, ile będzie pasować. Jeśli mięso pozostaje, wyślij je z powrotem do zamrażarki. Obierz marchewki, spłucz czystą wodą.
Krok 2:
Podudzia dobrze spłucz wodą, osusz i włóż do miski. Posyp przyprawą do kurczaka i solą, wymieszaj. W razie potrzeby można pozostawić na 20 minut do marynowania.
Krok 3:
Posiekaj marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Nożem pokrój obraną cebulę na małe kawałki.
Krok 5:
Marchewka z cebulą lekko usmaż na oleju roślinnym.
Krok 6:
Na dnie naczynia do pieczenia ułóż tosty z warzyw. Następnie posyp surowy ryż.
Krok 7:
Połóż golenie, powinny ściśle przylegać do siebie. Oczywiście, jeśli chcesz, możesz umieścić dowolną ilość mięsa. Wlej gorącą wodę, aby ryż zniknął, sól do smaku. Wodę można wcześniej podgrzać w czajniku.
Krok 8:
Przykryj formę folią lub pokrywką, włóż do piekarnika. Włącz ogień, piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni. Mięso z ryżem gotuje się około 1 godziny. Okresowo musisz obserwować stan naczynia. Jeśli cały płyn się zagotuje, musisz dodać niewielką ilość wody, aby ryż dobrze się gotował.
po 1 godzinie wyłącz piekarnik i pozostaw naczynie na kolejne 15-20 minut. Następnie możesz uzyskać formę, ułożyć kilka łyżek pachnącego i soczystego ryżu i mięsa na talerzach. W piekarniku uzyskuje się bardzo smaczny ryż, zwłaszcza jeśli gotuje się go z kurczakiem. Takie danie można przygotować na blasze do pieczenia i podać na świątecznym stole. Podczas pieczenia możesz przygotować inne potrawy, na przykład zrobić przekąskę z pomidorów lub kanapki. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g