chleb pełnoziarnisty na wywarze ziemniaczanym w piekarniku

Naturalne, niskokaloryczne wypieki! Pyszny chleb na wywarze warzywnym z suchymi drożdżami, który zachowuje pełny zestaw witamin, pierwiastków śladowych, enzymów i aminokwasów ważnych dla zdrowia. Ten chleb mile zaskoczy i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 67 % 35 g
262 kcal
IG: 97 / 0 / 3

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszny chleb z mąki pszennej pełnoziarnistej na suchych drożdżach i bulionie ziemniaczanym? Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj produkty potrzebne do upieczenia domowego chleba.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź obszerną miskę, do której następnie wlej dwieście mililitrów ciepłego wywaru warzywnego, który przygotowujemy z jednego ziemniaka, połowy marchewki i ćwiartki główki cebuli, a następnie wlej jedną łyżeczkę suchych drożdży ze zjeżdżalnią do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj trzy łyżki mąki z całkowitej masy do miski, którą przesiej wcześniej przez duże sito.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jedną łyżeczkę cukru do wspólnej miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, a następnie umieść miskę do aktywacji drożdży w ciepłym miejscu na piętnaście minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej trzysta gramów pełnoziarnistej mąki pszennej do miski z aktywowanymi drożdżami przez duże sito, a następnie dodaj do niej jedną łyżeczkę soli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze mieszając wszystkie składniki w misce, zacznij wyrabiać ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj trzy łyżki oleju roślinnego do miski z ciastem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kontynuuj dobre wyrabianie ciasta w misce rękami do uzyskania odpowiedniej konsystencji przez dziesięć minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zbierz ciasto w grudkę i włóż do miski, a następnie posmaruj niewielką ilością oleju roślinnego, a następnie przykryj miskę ciastem ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu na półtorej do dwóch godzin.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po upływie czasu dobrze ugniataj rozstawione ciasto w misce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zbierz ciasto i włóż do miski, a następnie przykryj je ręcznikiem kuchennym i włóż miskę ciasta do lodówki na osiem do dziesięciu godzin, aby wytworzyć gluten.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po upływie czasu posyp stół odrobiną mąki i rozłóż ciasto, które następnie odstaw na godzinę i osiągnij temperaturę pokojową, a następnie ugniataj ciasto na tortillę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Złóż tortillę po obu stronach miękką stroną do góry i mocno dociśnij.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Złóż tortillę jeszcze raz z każdej strony.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dociśnij krawędzie złożonej tortilli i uformuj bochenek chleba.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ułóż uformowane ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieść w ciepłym miejscu do pieczenia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po osiemdziesięciu minutach wykonaj dowolne nacięcia na wierzchu ciasta, a następnie lekko zwilż powierzchnię chleba osoloną wodą.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posyp chleb odrobiną przesianej mąki na wierzchu, a następnie umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do stu dziewięćdziesięciu stopni.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Piecz chleb w piekarniku przez trzydzieści do trzydziestu pięciu minut, aż będzie gotowy.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

z wielką przyjemnością pokazujemy i opowiadamy, jak zrobić pyszny domowy chleb z mąki pszennej pełnoziarnistej w domu. Każdemu, kto chce ugotować pyszny chleb na suchych drożdżach i bulionie warzywnym, który nie zaszkodzi smukłej sylwetce i urodzie skóry, radzimy upiec specjalny domowy chleb w piekarniku zgodnie z prezentowanym przepisem! W gotowanym chlebie zachowany jest pełny zestaw witamin, ważnych dla zdrowia pierwiastków śladowych, enzymów i aminokwasów! Udanego przygotowania pysznego i zdrowego chleba z mąki pełnoziarnistej. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy