skład / składniki
metoda gotowania
w naszej rodzinie wszyscy uwielbiają pieczenie. Ja też. Ale biorąc pod uwagę fakt, że przez ostatnie kilka lat pilnie i z różnym powodzeniem staram się pozbyć kilku dodatkowych kilogramów, zawsze mam dylemat - jak zadowolić moich bliskich i siebie czymś smacznym i nie zredukować mojej walki z nadwagą do zera. Poza tym od bardzo dawna staram się przestrzegać zasad prawidłowego odżywiania. Kiedyś ten przepis na serniki stał się dla mnie odkryciem. Bardzo smaczne, zaskakująco delikatne i przewiewne, gotowane bez mąki i masła, dosłownie rozpływają się w ustach. Serniki są przygotowywane bardzo prosto, nawet dziecko może z łatwością sobie z tym poradzić. Lub osoba całkowicie odległa od gotowania. Więc zacznijmy!
weź głęboki pojemnik, wymieszaj twaróg, cukier, jajka i wanilinę. Dobrze wymieszaj, starając się uzyskać jednorodność masy. Możesz wziąć mniej lub więcej produktów źródłowych, wszystko zależy od twoich kulinarnych upodobań. Moje gospodarstwo domowe zjada liczbę porcji wskazaną w przepisie na kilka herbat)).
dodaj śmietanę, proszek do pieczenia i semolinę do naszej mieszanki twarogowo-jajecznej. Ponownie dobrze wymieszaj. Nie ubijam mikserem, tylko dobrze mieszam łyżką. Ale jeśli chcesz, możesz użyć miksera.
odstawiamy na 10 minut. W tym czasie semolina trochę puchnie. W tym czasie włączamy piekarnik na 180-200 stopni, dając mu możliwość rozgrzania.
rozłóż mieszaninę twarogu na foremkach. Mam Silikonowe Formy do pieczenia babeczek i babeczek, które mają dość dużą objętość. Wypełniam je w 2/3, podczas pieczenia mieszanina będzie dobrze rosła. I włóż do piekarnika na 40 minut. Być może ktoś potrzebuje mniej lub więcej czasu na gotowanie, skup się na swoim piekarniku.
po określonym czasie wyjmujemy nasze rumiane serniki powietrzne i pozwalamy im nieco ostygnąć bezpośrednio w foremkach. Następnie wyjmujemy ciepłe serniki z foremek, posypujemy cukrem pudrem i podajemy do herbaty. Miłego picia herbaty! Teraz możesz jeść to pyszne i zdrowe ciasto twarogowe i nie martwić się o figurę! Zapewniam, że dzieciom też się spodoba.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal / 100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g