skład / składniki
metoda gotowania
umyj rodzynki gorącą wodą przez 10 minut, a następnie osusz.
wymieszaj twaróg, jajka, sól i cukier.
wlej mąkę (3/4 łyżki) i proszek do pieczenia do masy twarogowej.
dodaj rodzynki, zagniataj ciasto.
uformuj ciasto w kulki wielkości jajka kurzego.
obtoczyć je w mące i ułożyć na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia w odległości 2-3 cm od siebie.
piecz produkty w piekarniku przez 15-30 minut w temperaturze około 180-190 * s . Ustaw czas i temperaturę na piekarnik.
pozostaw do ostygnięcia 5 minut w piekarniku, aby się nie osiadł.
smacznego!
Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, a to nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie możemy wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich tych wskaźników, zalecamy zawsze działać zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są lepiej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g