delikatne serniki w piekarniku z rodzynkami

bujne, pyszne, twarogowe to idealne śniadanie.
mio667Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 11 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 64 % 30 g
214 kcal
IG: 0 / 47 / 53

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

umyj rodzynki gorącą wodą przez 10 minut, a następnie osusz.

wymieszaj twaróg, jajka, sól i cukier.

wlej mąkę (3/4 łyżki) i proszek do pieczenia do masy twarogowej.

dodaj rodzynki, zagniataj ciasto.

uformuj ciasto w kulki wielkości jajka kurzego.

obtoczyć je w mące i ułożyć na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia w odległości 2-3 cm od siebie.

piecz produkty w piekarniku przez 15-30 minut w temperaturze około 180-190 * s . Ustaw czas i temperaturę na piekarnik.

pozostaw do ostygnięcia 5 minut w piekarniku, aby się nie osiadł.

smacznego!

Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, a to nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie możemy wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich tych wskaźników, zalecamy zawsze działać zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są lepiej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy