skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotujemy nadzienie do naszej ziemniaczanej julienne. Aby to zrobić, usmaż pieczarki (drobno posiekane) na maśle. Po podaniu soku z grzybów dusimy je przez około 3 minuty.
Krok 2:
Dodaj posiekaną cebulę do grzybów. I ugasić kolejne 7 minut.
Krok 3:
Dodaj 0,5 łyżki mąki, pieprzu i soli do mieszanki cebulowo-grzybowej. I wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Następnie wprowadzamy śmietanę i dusimy, aż mieszanina zgęstnieje.
Krok 5:
Następnie dobrze umyj ziemniaki, aby nie pozostały na nich żadne ziemie. Pokrój umyte ziemniaki wzdłuż.
Krok 6:
Usuń rdzeń ziemniaka łyżką. Ziemniaki powinny mieć ściany o grubości około milimetrów.
Krok 7:
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i połóż na niej połówki ziemniaków. Ziemniaki należy również lekko pieprzyć, posolić i dodać trochę masła. Następnie włóż mieszaninę grzybów, cebuli i śmietany do zagłębienia w połówkach ziemniaków.
Krok 8:
Teraz wysyłamy nasze danie na 15 minut do piekarnika (temperatura wynosi około 200 stopni). Następnie wyjmujemy julienne ziemniaczaną z piekarnika i posypujemy każdą połówkę startym serem.
Krok 9:
I ponownie piecz przez 15-20 minut. Przed podaniem zaleca się polanie gotowego dania niewielką ilością roztopionego masła.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g