okruchy ziemniaków z pieczarkami w piekarniku

Chcesz pysznego julienne? Ugotuj okruchy-ziemniaki! Bardzo wygodne i smaczne danie. Ekonomiczne i proste.
AlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 37 % 10 g
178 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotujemy nadzienie do naszej ziemniaczanej julienne. Aby to zrobić, usmaż pieczarki (drobno posiekane) na maśle. Po podaniu soku z grzybów dusimy je przez około 3 minuty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj posiekaną cebulę do grzybów. I ugasić kolejne 7 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 0,5 łyżki mąki, pieprzu i soli do mieszanki cebulowo-grzybowej. I wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wprowadzamy śmietanę i dusimy, aż mieszanina zgęstnieje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dobrze umyj ziemniaki, aby nie pozostały na nich żadne ziemie. Pokrój umyte ziemniaki wzdłuż.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń rdzeń ziemniaka łyżką. Ziemniaki powinny mieć ściany o grubości około milimetrów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i połóż na niej połówki ziemniaków. Ziemniaki należy również lekko pieprzyć, posolić i dodać trochę masła. Następnie włóż mieszaninę grzybów, cebuli i śmietany do zagłębienia w połówkach ziemniaków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz wysyłamy nasze danie na 15 minut do piekarnika (temperatura wynosi około 200 stopni). Następnie wyjmujemy julienne ziemniaczaną z piekarnika i posypujemy każdą połówkę startym serem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I ponownie piecz przez 15-20 minut. Przed podaniem zaleca się polanie gotowego dania niewielką ilością roztopionego masła.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy