filet z kurczaka z pieprzem i ziołami w piekarniku

soczysty i delikatny filet z kurczaka z warzywami w piekarniku. Połączenie kurczaka i warzyw jest bardzo harmonijne, dojrzałe warzywa sprawiają, że suchy filet z kurczaka jest soczysty. Filet z kurczaka z warzywami w piekarniku okazuje się bardzo soczysty, nadaje się do pełnego posiłku, świetnie wygląda na świątecznym stole.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 15 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 8 % 2 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki-umyj i osusz filet z kurczaka, usuń nasiona z pieprzu i umyj je.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety pokroić wzdłuż na porcje (każde na 3 części), lekko ubić, doprawić solą i pieprzem i odstawić na 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę i pomidora kroimy w kostkę, połowę papryki wskazanej w składnikach trzy na średniej tarce, drobno siekamy warzywa. W głębokiej misce wymieszaj paprykę, pomidory, ser, zioła, dodaj śmietanę i majonez, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i połóż tam kawałki fileta, połóż nadzienie warzywne na filecie. Pozostałe 50 gramów sera trzy na drobnej tarce i posyp je nadzieniem warzywnym. Filet z warzywami wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowy filet wyjmujemy z piekarnika, posypujemy posiekanymi ziołami i podajemy. Filet z kurczaka z warzywami w piekarniku jest gotowy! Świetny przepis, przynajmniej na każdy dzień, nawet na wakacje!Smacznego!

uwielbiam filet z kurczaka i często gotuję z niego drugie dania, ponieważ jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy! Filet z kurczaka jest rekordzistą pod względem zawartości łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego, niezbędnego nie tylko mięśniom, ale całemu ciału do budowy komórek. Produkt zawiera witaminy z grupy B, zwłaszcza dużo B2, a także żelazo, które utrzymuje wysoki poziom hemoglobiny we krwi. W porównaniu na przykład z udkami z kurczaka, filet z kurczaka ma czterokrotnie mniej tłuszczu, więc produkt doskonale nadaje się do diety i posiłków na czczo. W przypadku chorób żołądka zaleca się stosowanie gotowanego fileta z kurczaka, ponieważ ma on najkrótszy czas trawienia. Gotowany filet z kurczaka jest jednym z głównych składników wielu diet, szczególnie dla sportowców budujących mięśnie lub w okresie "suszenia". Mam nadzieję, że spodoba ci się mój prosty przepis.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy