skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1.W tym przepisie nie ma specjalnych półfabrykatów, więc od razu zacznijmy gotować ! Ugotuj ryż i dodaj tam suszone owoce (rodzynki i posiekane suszone morele ). Dla słodyczy dodam ćwierć zielonego jabłka!
Krok 2:
2. Wyciśnij sok z cytryny, dodaj przyprawy, sól( 1 łyżka), cukier (1 łyżka), 1 ząbek czosnku i 1 łyżka oliwy z oliwek. Dobrze posmaruj kurczaka naszym sosem i napełnij ryżem.
Krok 3:
3. Umieść kurczaka w rękawie do gotowania (torbie) i pozostaw do marynowania , 20-30 minut.
Krok 4:
4. Podczas gdy kurczak jest marynowany, zajmijmy się naszym drugim dodatkiem-ziemniakami. Kroimy go w plastry, dobrze solimy, dodajemy przyprawy do smaku i łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj .
Krok 5:
5. Kładziemy naszego kurczaka na blasze do pieczenia, dodajemy do niego ziemniaki. Wkładamy do piekarnika na 45 minut w temperaturze 200 C. Jeśli chcesz bardziej usmażonego kurczaka , włóż go po 45 minutach, na 15 minut w 150 C na dmuchanie (konwekcja).
Krok 6:
6. Gotowe! Pozostaje tylko zaserwować i można podawać! Smacznego, drodzy czytelnicy !Źródło Stary Sam
dzisiejsze danie to kurczak w piekarniku!
Tak, powiesz mi: "sami wiemy, jak gotować kurczaka w piekarniku!". To prawda, ale mój prosty przepis na kurczaka może cię zaskoczyć. Przygotowujemy dwa dodatki na raz! Mamy tu jednak przepisy kulinarne!
z jednej strony dzieci i chłopcy uwielbiają gotować kurczaka z ziemniakami w piekarniku. Z drugiej strony dziewczyny wolą przystawkę z ryżu. Dlatego sugeruję, jak gotować kurczaka z ryżem i ziemniakami w tym samym czasie.
wkrótce Nowy Rok i Nowy rok 2020 to bardzo ważny temat! A jeśli zastanawiasz się, co ugotować z kurczakiem, sprawdź ten prosty przepis. To danie jest również idealne, jeśli nie wiesz, co ugotować na obiad lub po prostu interesują Cię dania główne!
ten przepis nie zajmie więcej niż godzinę, a złożoność gotowania zachwyci Cię prostotą i wszechstronnością ! Świetne danie na świąteczny stół i duże Towarzystwo !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Suszone owoce - 250 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g