Kaigana z bakłażanem i serem w piekarniku

Kaiganu można gotować zarówno w piekarniku, jak i na patelni. Kaigana to rodzaj zapiekanki z warzywami, której przepisy różnią się składem składników. To obfite, pożywne danie jest częściej gotowane na patelni, smażąc z obu stron. Ale kaiganę można również upiec w piekarniku.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 18 % 4 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania kaigany z bakłażanem i serem potrzebne będą: bakłażan, ser, sól, jajka, Zira, masło, koperek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj bakłażany, usuń łodygi, nakłuj widelcem w kilku miejscach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj bakłażany w osolonej wrzącej wodzie, aż będą miękkie, 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij bakłażany z wody. Umieść na chwilę pod uciskiem, aby nadmiar płynu zniknął.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój bakłażany wzdłuż, łyżką wybierz nasiona. Nie da się ich wszystkich usunąć, przynajmniej jakiejś części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój bakłażana w średnią kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kruszyć ser.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz pokrojony bakłażan, ser, Zira, połowę zmiękczonego masła, delikatnie wymieszaj. Lepiej jest użyć zmielonej ziry. Miałem tylko nasiona ziry, zmieliłem je w moździerzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Naczynie do pieczenia posmarować masłem. Połóż bakłażany z serem, spłaszcz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij jajka, aż będą gładkie. W razie potrzeby sól, ale bardzo mało. Musisz wziąć pod uwagę smak sera.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlać masę warzywną z ubitymi jajkami. Rozłóż pozostałe masło na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz kaiganę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj kaiganę na ciepło, posypane posiekanymi ziołami. Smacznego!

przepis zainteresował mnie swoją tajemniczą nazwą. To danie prawdopodobnie odnosi się do kuchni osmańskiej (a teraz Tureckiej). W pierwszej książce kucharskiej przepis na kaiganę był tylko jeden-z bakłażan. Po kilkudziesięciu latach pojawiło się już kilka przepisów na to danie.
w niektórych z nich kaigana przypomina jajecznicę. Przygotuj go z mięsem mielonym; ryż; z pietruszką i cebulą; z cebulą, octem i cynamonem, a nawet słodkim - z cukrem pudrem lub dżemem. A także z dodatkiem mąki, mleka i przypraw. Wszystko to miesza się i smaży na maśle z obu stron. W tym przypadku kaigana przypomina naleśniki z przyprawami.

bardziej podobała mi się Wersja kaigana w piekarniku. Okazuje się więc delikatniejszy i bardziej użyteczny.

to danie może być kompletnym śniadaniem lub możesz podać je na obiad, uzupełniając je świeżymi warzywami i ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy