skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania kaigany z bakłażanem i serem potrzebne będą: bakłażan, ser, sól, jajka, Zira, masło, koperek.
Krok 2:
Umyj bakłażany, usuń łodygi, nakłuj widelcem w kilku miejscach.
Krok 3:
Gotuj bakłażany w osolonej wrzącej wodzie, aż będą miękkie, 15 minut.
Krok 4:
Wyjmij bakłażany z wody. Umieść na chwilę pod uciskiem, aby nadmiar płynu zniknął.
Krok 5:
Pokrój bakłażany wzdłuż, łyżką wybierz nasiona. Nie da się ich wszystkich usunąć, przynajmniej jakiejś części.
Krok 6:
Pokrój bakłażana w średnią kostkę.
Krok 7:
Kruszyć ser.
Krok 8:
Połącz pokrojony bakłażan, ser, Zira, połowę zmiękczonego masła, delikatnie wymieszaj. Lepiej jest użyć zmielonej ziry. Miałem tylko nasiona ziry, zmieliłem je w moździerzu.
Krok 9:
Naczynie do pieczenia posmarować masłem. Połóż bakłażany z serem, spłaszcz.
Krok 10:
Ubij jajka, aż będą gładkie. W razie potrzeby sól, ale bardzo mało. Musisz wziąć pod uwagę smak sera.
Krok 11:
Wlać masę warzywną z ubitymi jajkami. Rozłóż pozostałe masło na wierzchu.
Krok 12:
Piecz kaiganę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Krok 13:
Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
Krok 14:
Podawaj kaiganę na ciepło, posypane posiekanymi ziołami. Smacznego!
przepis zainteresował mnie swoją tajemniczą nazwą. To danie prawdopodobnie odnosi się do kuchni osmańskiej (a teraz Tureckiej). W pierwszej książce kucharskiej przepis na kaiganę był tylko jeden-z bakłażan. Po kilkudziesięciu latach pojawiło się już kilka przepisów na to danie.
w niektórych z nich kaigana przypomina jajecznicę. Przygotuj go z mięsem mielonym; ryż; z pietruszką i cebulą; z cebulą, octem i cynamonem, a nawet słodkim - z cukrem pudrem lub dżemem. A także z dodatkiem mąki, mleka i przypraw. Wszystko to miesza się i smaży na maśle z obu stron. W tym przypadku kaigana przypomina naleśniki z przyprawami.
bardziej podobała mi się Wersja kaigana w piekarniku. Okazuje się więc delikatniejszy i bardziej użyteczny.
to danie może być kompletnym śniadaniem lub możesz podać je na obiad, uzupełniając je świeżymi warzywami i ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g