ziemniaki wiejskie z ziołami i czosnkiem w piekarniku

Prosty i pyszny przepis na złote ziemniaki.
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 71 % 17 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

umieść blachę do pieczenia w piekarniku i podgrzej do 220 C.
ziemniaki dobrze opłucz i osusz.

pokrój umyte ziemniaki w kliny.

zagotuj wodę w rondlu. Następnie zanurz ziemniaki w garnku i gotuj przez 5 minut na dużym ogniu.

połóż ziemniaki na ręcznikach papierowych i dobrze je wysusz.

przenieś ziemniaki do dużej miski. Dodaj czosnek wyciśnięty przez prasę, suszone zioła, sól, pieprz i olej roślinny. Dobrze wymieszaj.

wyciągnij gorącą blachę do pieczenia z rozgrzanego piekarnika, a następnie połóż na niej ziemniaki. Rozłóż ziemniaki równomiernie.

piec przez 10 minut.

po 10 minutach wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i odwróć ziemniaki, a następnie włóż blachę z powrotem do piekarnika. Piec przez 7-10 minut w temperaturze 240 ° C.


takie ziemniaki są idealne na świąteczny stół, a także na lunch, kolację lub przekąskę. Przygotowanie jest bardzo łatwe i proste. Koperek i pietruszkę można zastąpić 1 łyżeczką papryki lub można użyć specjalnej przyprawy do ziemniaków. Jeśli użyjesz przyprawy do ziemniaków, pamiętaj, że nie musisz dodawać soli lub jeśli sól zawarta w przyprawie nie jest dla ciebie wystarczająca, możesz dodać małą szczyptę, ale najważniejsze jest, aby nie solić. Możesz również wymieszać olej roślinny ze stopionym masłem. Pod koniec gotowania w ciągu 1-2 minut możesz włączyć tryb konwekcja w piekarniku, ale musisz uważać, aby nie wysuszyć ziemniaków. Gotowe ziemniaki można podawać z dowolnym sosem według własnych upodobań. Może to być keczup, śmietana, sos czosnkowy, sos serowy, sos chili i tak dalej. Ziemniaki świetnie komponują się z kurczakiem lub mięsem. Jeśli zdecydujesz się pokroić ziemniaki w dużą kostkę, pamiętaj, że czas gotowania w piekarniku może się zmniejszyć. Po odwróceniu ziemniaków (lub wymieszaniu) i włożeniu ich z powrotem do piekarnika, musisz upewnić się, że nie są prześwietlone, Oblicz przybliżony czas 5 minut.
mam nadzieję, że podobał Ci się mój przepis, a takie ziemniaki zachwycą cię przy codziennym i świątecznym stole! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy