skład / składniki
metoda gotowania
1) Produkty do przygotowania ciasta należy przygotować z wyprzedzeniem. Powinny mieć temperaturę pokojową. Używamy mąki pszennej najwyższej jakości. Należy go dokładnie przesiać, najlepiej co najmniej dwa razy. W ten sposób mąka wzbogaci się bardziej w pęcherzyki powietrza, a ciasto okaże się wspanialsze, łatwiej będzie mu rosnąć.
2) jeśli nadzienie nie jest przygotowywane szybko, robimy to z wyprzedzeniem. Jedną z opcji jest nadzienie z duszonej kapusty z posiekanym jajkiem. Aby to zrobić, drobno posiekaj kapustę, trzy marchewki na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę. Łączymy warzywa, dusimy z dodatkiem oleju roślinnego, w razie potrzeby dodajemy trochę wody. Sól do smaku. Schłodzić gotową kapustę, dodać posiekane jajka na twardo i wymieszać. Nadzienie do ciast jest gotowe.
3) Przygotowanie ciasta zacznijmy od aktywacji drożdży. W małym pojemniku napełnij drożdże wodą, dodaj 1 łyżeczkę. cukier i wymieszaj. Jeśli pozostaną małe grudki drożdży, to w porządku, potem się rozproszą. Pozostaw mieszaninę na 15 minut. W tym czasie na powierzchni powinna powstać "Czapka".
4) gdy drożdże pasują, ubij jajko, aż będzie gładkie. Dodaj sól, cukier. Dodaj ciepłe mleko, olej roślinny, wymieszaj. Wprowadzamy aktywowane drożdże, mieszamy do uzyskania gładkości.
5) następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Mąka może wymagać więcej lub mniej w zależności od jej jakości. Bardzo ważne jest, aby nie wlewać mąki, aby ciasto nie wyszło ciasne i ciężkie. Wsypując mąkę na części, delikatnie zagniataj ciasto. Okazuje się miękki, elastyczny, lekko przylegający do dłoni. Zbieramy ciasto w kulkę, wkładamy do miski i przykrywamy ręcznikiem. Ciasto umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.
6) Gdy ciasto się pojawi (powinno zwiększyć objętość 2-2,5 razy), delikatnie ugniataj i rozłóż na stole posypanym mąką. Kroimy na kawałki o pożądanej wielkości. Ciasto jest bardzo delikatne, giętkie, nawet nie wymaga wałkowania. Po prostu spłaszcz każdy kawałek ciasta i ugniataj rękami w ciasto. Rozłóż nadzienie na środku ciasta. Ostrożnie ściśnij krawędzie ciasta, tworząc ciasto o pożądanym kształcie.
7) placki układamy na arkuszu nasmarowanym olejem i odstawiamy na 15 minut. Podczas proofingu lepiej przykryć placki lekkim ręcznikiem, aby się nie zacierały. Smarujemy placki przed pieczeniem ubitym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ciasta na złoty kolor. Wyjmij gotowe placki, pozwól im trochę ostygnąć i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g