skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do przygotowania potrawy. Spaghetti najlepiej przyjmować z pszenicy durum. Mięso mielone można wykorzystać do dowolnego smaku i pragnienia, gotowe lub przygotowane wcześniej. Smaczniejsze będzie oczywiście danie z mielonym mięsem z mieszanki wieprzowiny i wołowiny, danie okaże się bardziej soczyste, delikatne i smaczne.
Krok 2:
Gotujemy spaghetti w osolonej wodzie do miękkości, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale nie trzeba ich trawić, aby po upieczeniu nie zamieniły się w owsiankę.
Krok 3:
Wrzuć je do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć. Jeśli używamy gotowego schłodzonego mięsa mielonego, dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz do smaku, mieszamy. Jeśli gotujemy mięso mielone z mięsa, robimy to jak zwykle na kotletach.
Krok 4:
Umyj pomidory i pokrój w kółka. Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Umyj świeżą pietruszkę i drobno posiekaj nożem. Majonez i keczup łączą się i mieszają w misce. Formę smarujemy olejem roślinnym. Włóż do niego ugotowane gorące spaghetti, tworząc gniazda. Smarujemy je na wierzchu mieszanką keczupu i majonezu, majonez można w razie potrzeby zastąpić kwaśną śmietaną.
Krok 5:
Na każdym gnieździe spaghetti rozłóż część mięsa mielonego, formując łyżką tortilli, aby mięso mielone nie czołgało się podczas pieczenia poza gniazdem makaronu.
Krok 6:
Połóż okrąg pomidora na każdym gnieździe na farszu.
Krok 7:
Posyp startym serem i posiekaną natką pietruszki. Ostrożnie wlej trochę wody do formy, wystarczy do 1 centymetra wysokości, ale aby nie zakryła mięsa mielonego. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Piec około 30 minut.
Krok 8:
Podajemy do stołu ze świeżymi warzywami i chlebem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g