różowy łosoś nadziewany warzywami w piekarniku

Po prostu pyszne na świątecznym stole! Podbij serca swoich gości wspaniałym daniem z ryb po królewsku pieczonych z warzywami w piekarniku.
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 12 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 16 % 3 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oczyść i przygotuj rybę do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W moździerzu dokładnie zmiel kolendrę, suche zioła, dodaj 1 łyżeczkę.sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pocieramy rybę powstałą mieszanką ze wszystkich stron, dodajemy czarny pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gdy nasza ryba wchłania wszystkie przyprawy, pokrój cebulę na pół pierścienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cytrynę na pół pierścienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż cebulę na folii.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż cytrynę drugą warstwą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż naszą rybę, którą obficie wypełniamy cebulą, cytryną i natką pietruszki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj równomiernie cebulą z cytryną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie owinąć folię i zrobić kilka otworów wykałaczką w folii.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść rybę w wygodnym pojemniku i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po 30 minutach wyłącz piekarnik i pozostaw w nim naszą rybę na kolejne 10 minut. Rozłóż liście sałaty na naczyniu, na którym umieścimy gotową rybę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj nasze danie pokrojonymi w krążki pomidorami i papryką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Świąteczna ryba po królewsku z warzywami jest gotowa! Smacznego dla wszystkich!

gotowanie pyszne, gotowanie proste, wspólne gotowanie świątecznego posiłku w domu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy