pieczone banany z ananasami w piekarniku gorący deser

pyszny i niezwykły deser owocowy! Pieczone banany w piekarniku to ulubiona uczta nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Słodkie łódki bananowe zachwycą wszystkie zwierzęta domowe. Nadzienie deserowe można dostosować do smaku, dodając ulubione jagody, miód lub masło orzechowe zamiast kawałków czekolady. Jest bardzo smaczny z granolą, można go przygotować samodzielnie bezpośrednio na ten deser lub można użyć gotowego.
zaznobaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 72 % 23 g
157 kcal
IG: 4 / 83 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Do deseru potrzebujemy granoli, przygotowanie jej wcale nie jest trudne. Prażone orzeszki ziemne są obrane, grubo posiekane nożem. Wlej płatki owsiane do miski, wlej tutaj przygotowane orzeszki ziemne i nasiona słonecznika, wymieszaj. Wlej płynny miód do osobnej miski, dodaj szczyptę cynamonu, wymieszaj. Podgrzej miód w kuchence mikrofalowej przez kilka sekund, a następnie wlej go do miski z suchymi składnikami, dokładnie wymieszaj. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, rozłóż na niej powstałą mieszaninę, wyrównaj cienką, równą warstwą. Wysyłamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, pieczemy muesli przez 40-50 minut. Muesli okaże się więcej niż potrzeba do przygotowania tego deseru, można go wykorzystać do innych przepisów kulinarnych lub zjeść na śniadanie, zalewając mlekiem.

2. Ponieważ banany zostaną upieczone ze skórką, należy je dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Przygotowane banany kroimy wzdłuż krawędzi, aby uzyskać kieszeń. Każdy banan kładziemy na kawałku folii, łączymy krawędzie folii, aby banan był w niej zapakowany. Odcedź płyn z ananasów w puszkach, pokrój w małe kostki. Kieszenie bananowe wypełniamy posiekanymi ananasami, granolą i ziarnami orzechów włoskich, posypujemy wiórkami czekoladowymi.

3. Umieszczamy łodzie bananowe na blasze do pieczenia, wysyłamy je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 10-12 minut. Po upływie określonego czasu wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika, pozwalamy deserowi ostygnąć do temperatury pokojowej, dopiero potem można ją podać.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy