ciasta francuskie w piekarniku z nadzieniem jajecznym
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
bardzo łatwe do zrobienia "ptysie z nadzieniem jajecznym", rodzaj pasztecików. Najpierw przygotuj nadzienie, pokrój i usmaż cebulę, nie zapominając o soli, ugotuj jajka, a następnie ubij cebulę i jajka w kombajnie oraz dodaj 2 łyżki oleju, na którym smażono cebulę. Nadzienie jest gotowe! Teraz sprawa jest mała, bierzemy ciasto, rozwałkowujemy je trochę, kroimy i formujemy ciasta! Po ugotowaniu placków układamy je na blasze do pieczenia, smarujemy jajkiem i wysyłamy na 30 minut do piekarnika w temperaturze 220 stopni (dla lepszego podniesienia i rozwarstwienia ciasta wkładamy do piekarnika formę z wodą, aby wytworzyć wysoką wilgotność)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g