skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Dodaj cukier do podgrzanego mleka
Krok 3:
Dodaj drożdże.
Krok 4:
Dodaj 1/2 szklanki mąki
Krok 5:
Wymieszaj i usuń w ciepłe miejsce
Krok 6:
Opara
Krok 7:
Przenieś ciasto do miski do wyrabiania ciasta
Krok 8:
Wlej stopione masło
Krok 9:
Dodaj 2 jajka
Krok 10:
Dodawaj stopniowo mąkę, wyrabiając miękkie ciasto.
Krok 11:
Zwinąć ciasto w kulkę, przykryć ręcznikiem i umieścić w ciepłym miejscu
Krok 12:
Przygotowanie nadzienia. Siekamy jajka
Krok 13:
Dodaj ugotowany ryż, smażoną cebulę, kukurydzę.
Krok 14:
Wymieszaj, sól, pieprz.
Krok 15:
Ciasto wyrosło. Obmyj
Krok 16:
Podziel na 12 części, uformuj kulki. Każdą kulkę zwijamy w ciasto.
Krok 17:
Rozłóż nadzienie. 1 łyżka.łyżka z wierzchem.
Krok 18:
Ściśnij krawędzie, uformuj ciasto.
Krok 19:
Odwróć szew w dół.
Krok 20:
Rozłożyć na blasze do pieczenia, odstawić na chwilę
Krok 21:
Placki smarujemy ubitym jajkiem. Piec w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180C-200C.
Krok 22:
Placek w przekroju
Krok 23:
Smacznego.
nasze ciasta z ryżem i jajkiem można spożywać zarówno z kefirem, jak i herbatą.
jedz dla zdrowia!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g